Влада

Прем’єр-міністр провів онлайн-нараду з міськими головами: мер Житомир розповів про обіцянки Уряду

16 November 2020, 16:34

У понеділок, 16 листопада, під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася онлайн-нарада із міськими головами, в якій взяли участь міністр охорони здоров’я Максим Степанов, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, українські епідеміологи та інфекціоністи.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Денис Шмигаль зазначив, що Уряд зараз шукає шляхи, які дадуть змогу пригальмувати процес зростання кількості захворілих на COVID-19: від адаптивного карантину до вдосконалення карантину вихідного дня. За його словами, запроваджені заходи стосуються здебільшого трьох галузей.

«Для нас це один із виходів, коли на вихідних люди перебувають удома і не створюють великий потік та скупчення. Великі заробітки галузей саме у суботу та неділю якраз є доведенням факту, що величезні потоки людей рухаються в галузь харчування та розваг», — зауважив прем’єр-міністр.

Очільник Уряду додав, що карантин вихідного дня дає змогу перерозподілити попит із вихідних на п’ять робочих днів, зменшивши потоки людей та перетин різних соціальних груп. Денис Шмигаль наголосив, що Уряд зараз зосереджений на комунікації з галузями, щоб випрацювати механізми компенсації втрат.

«На сьогодні в нас є низка інструментів, які проявили себе навесні. Також ми працюємо над розробленням нових програм. У нас на сьогодні є до семи інструментів, якими ми будемо вже цього тижня підтримувати галузі, які страждають найбільше», — підкреслив очільник Уряду.

Як зауважив Прем’єр-міністр, Уряд паралельно працює над збільшенням кількості ліжок, над постачанням кисню, щоб дати медикам більше інструментів лікувати хворих. Денис Шмигаль відзначив, що будь-які протиепідемічні заходи не дають миттєвого результату й ефект карантину вихідного дня можна буде побачити за 2-3 тижні.

Епідеміолог Наталія Виноград зазначила, що наразі було два варіанти стримування захворювання: або карантин вихідного дня, або повний локдаун. Вона навела приклад, що інші країни також вдаються до запровадження комендантської години. Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко підкреслив, що жорсткий локдаун, який закриє країну на три тижні, сильно вдарить по українській економіці.

«Коли ми говоримо про карантин вихідного дня, то в разі, якщо він виконуватиметься на 100%, це значно вплине на коефіцієнти приросту за тиждень. Коефіцієнт приросту за тиждень дасть змогу нам якомога довше тримати систему охорони здоров’я у повній готовності», — сказав Віктор Ляшко.

Він також додав, що МОЗ сьогодні переорієнтовується на закриті колективи, щоб запобігти масовим спалахам в малих соціальних групах, та закликав міських голів до спільної роботи.

Зазначається, що за підсумками наради домовилися посилити взаємодію Уряду та органів місцевого самоврядування та проводити такі зустрічі на регулярній основі.

В коментарі Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин розповів про обговорення запровадженого «карантину вихідного дня» та обіцянки урядовців, які були озвучені на онлайн-нараді.

«Домовилися, що такі рішення уряд не буде приймати без обговорення з місцевим самоврядуванням і до четверга (19 листопада) вони мають визначити, яку компенсацію отримає бізнес. Також я підіймав питання про забезпечення лікарень препаратами для лікування коронавірусу, відсутності вакцин від грипу та щодо транспорту для рідкого кисню, тому що вже є можливість закупити рідкий кисень, є кріоциліндри, але автомобілів, які його доставляють вже не вистачає. Це питання треба вирішувати на рівні держави», - повідомив Сергій Сухомлин.

Мер Житомира зауважив, що наступна зустріч у такому форматі має відбутися 19 листопада, скасування «карантину вихідного дня» на нараді не розглядалося.

«На нараді вірусолог повідомила, що треба запроваджувати повний локдаун, але й карантин вихідного дня теж, певною мірою, засіб. Після цього виступала інфекціоніста, яка сказала, що локдаун вихідного дня ні на що не вплине. Як приклад вдалого використання наводили карантин вихідного дня в Ізраїлі, але один з мері зауважив, що Ізраїль – це та держава, яке живе з цим локдауном постійно, бо в них у суботу й так шабат», - зазначив мер Житомира.

Нагадаємо, на засіданні 11 листопада Кабінет міністрів проголосував за введення «карантину вихідного дня», який почне діяти в суботу 14 листопада: дозволена робота лише продуктових магазинів, аптек, фінансових та медичних установ, пошти, АЗС та СТО. На позачерговому засіданні Житомирського виконкому 13 листопада з розгляду зняли питання щодо введення «карантину вихідного дня», мотивуючи тим, що постанова Кабміну на той час ще не була опублікована.

Упродовж вихідних, 14-15 листопада, на території Житомирської області за порушення карантину поліція оформила 106 адміністративних матеріалів та припинила роботу 29 закладів.

Чи ігнорували житомирські підприємці «карантин вихідного дня» у перший день його дії, 14 листопада, дивіться у відеосюжеті

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада 2020 року близько тисячі підприємців влаштували мітинг на майдані Корольова у Житомирі: вимагали не закривати малий бізнес під час карантину на території області та скасувати введення касових апаратів для ФОПів. 11 листопада на майдані Корольова власники та співробітники житомирських ресторанів, кафе та барів протестували проти обмеження роботи закладів громадського харчування під час карантину. Цього ж дня голова Житомирської ОДА підписав розпорядження про утворення робочої групи для вирішення проблем роботи малого бізнесу під час карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ нарада Шмигаль Сухомлин карантин  
Матеріали по темі