Фоторепортаж

Житомиряни з квітами і портретами біля символічних фігур військового, волонтера, медсестри та добровольця. Фоторепортаж

14 October 2021, 14:10

14 жовтня, у День українського козацтва та День захисників і захисниць України, в Житомирі відкрили пам’ятний патріотичний знак, присвячений їм – «Захисникам України у війні з російським агресором».

«Сьогодні, у велике свято, ми відкриваємо пам’ятник. Я мріяв, що його ми відкриємо тоді, коли останній солдат залишить поле бою. Та ми не можемо чекати. Цей пам’ятник важливий не тільки для сімей загиблих, для дітей, що стоять з портретами свої батьків. Це важливо для всього Житомира. Я певен: через 50 років сюди приходитимуть діти, будуть класти квіти та дякувати Героям, яких немає», – цитує пресслужба Житомирської міськради мера Сергія Сухомлина.

Композиція складається з чотирьох гранітних стел та бронзових фігур. Тут – український військовий, волонтер, медпрацівниця та доброволець. Авторка проєкту Дарина Євпак каже: ідею втілити вдалося.

20 сходинок композиції символізують шлях, яким бійці підійматися вгору. На кожній сходинці – напис місця бойових дій, де загинули житомирські бійці.

Фігура солдата – це пам'ять про воїнів, які стоять на стражі захисту своєї країни. Зброю солдат тримає донизу. Тобто воїн – не у бойовій позиції, а на стражі.

Медсестра зображена молодою: це уособлення молодих дівчат, які тільки отримали медичну освіту, а дехто, ще не закінчивши навчальний заклад, пішов на поле бою. Старшою від медичної сестри зображено волонтерку – образ жінки з народу.

Доброволець скульптурної композиції схожий на козака. У нього зброя, яку не видають військовим. Бронежилет, черевики, штани, татуювання у вигляді тризуба – все це уособлює звичайну людину, яка з доброї волі стала на захист своєї країни.

Шлях від сходинок до Сонця передають сірі гранітні вертикальні елементи. А Сонце – це те, до чого прагнуть українці - до цілісної України разом із Кримом та Донбасом.

Дарина Євпак відмічає: «Майстри, які були долучені до реалізації такої важливої для міста справи, були надзвичайно фаховими та відповідальними. Обсяг роботи був дійсно великим. Вирізати та обшліфувати гранітні брили суцільними – непросто. А особливо вдало та досконало передав всю ідею львівський скульптор Володимир Цісарук. А скульптури – це основна частина композиції».

Скульптури виконані із бронзи. Основна композиція – з граніту: габро і покостівка. Декоративні елементи, як-от Сонце, Україна, - з нержавіючої сталі.

Загальна кошторисна вартість – 7 млн грн. Це кошти бюджету громади Житомира.

Житомир.info вів пряму трансляцію з урочистості відкриття пам’ятного знака «Захисникам України у війні з російським агресором»

Відеосюжет з урочистості відкриття пам’ятника – тут

Фото з покладання квітів до пам’ятників загиблих захисників та видатних діячів – тут

Нагадаємо, 18 травня 2021 начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В'ячеслав Глазунов розповідав, що будівництво пам'ятника героям АТО затягується, оскільки остаточно не можуть дійти згоди щодо того, який вигляд повинні мати деякі фігури.

27 серпня до памятника «Захисникам України у війні з російським агресором» привезли дві бронзові фігури.

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2019 затвердили результати конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на сході України». Перемогу отримав ескіз Дарини Євпак «Шлях до перемоги» з фігурами воїна, медсестри, волонтера та добровольця. Ескіз пам’ятника, на який потрібно близько 6,5 млн грн, мер Житомира Сергій Сухомлин презентував ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих військовослужбовців 5 серпня 2020 року.

31 серпня УКБ оголосило тендер на спорудження пам’ятника АТОвцям та благоустрій скверу навколо нього.

20 листопада УКБ скасувало своє попереднє рішення про визнання ТОВ «АртХаус» переможцем торгів зі спорудження пам’ятника АТОвцям і повідомило про намір укласти договір з ДП «Фаворит ОПТ» ЗАТ «Фаворит». Договір підписали 2 грудня 2020 року, термін виконання робіт – до 31 грудня 2020 року, вартість – 5 млн 385 тис. 950,08 грн.

14 грудня 2020 року у центрі Житомира розпочали роботи зі спорудження пам’ятника АТОвцям, підрядник працював за власні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Покрова День захисника пам’ятник військове кладовище вшанування покладання квітів  
Матеріали по темі