Влада

Прокуратура через суд хоче скасувати рішення Житомирської облради про ліквідацію санаторію «Лісовий берег»

19 October 2021, 11:16

Заступник керівника Житомирської обласної прокуратури звернувся до суду з позовом до Житомирської обласної ради, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення облради від 25.06.2020 №1969 «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» Житомирської обласної ради шляхом ліквідації».

Позовну заяву заступник керівника прокуратури подав до Житомирського окружного адміністративного суду в березні 2021 року, майже через рік після ухвалення рішення. Але суд ухвалою від 10 березня вирішив повернути позовну заяву, бо її мав підписати керівник прокуратури, а не заступник. Прокуратура оскаржила цю ухвалу і постановою від 3 червня 2021 року сьомий апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу задовольнив.

«Ухвалу Житомирського окружного адміністративного суду від 10 березня 2021 року у справі за адміністративним позовом заступника керівника Житомирської обласної прокуратури в інтересах держави до Житомирської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення скасувати. Справу направити до Житомирського окружного адміністративного суду для продовження розгляду», - зазначається в постанові.

Скріншот з постанови апеляційного суду

Ухвалою від 29 вересня 2021 року Житомирський окружний адміністративний суд відкрив спрощене позовне провадження в адміністративній справі за позовом прокуратури до обласної ради. Чергове засідання призначене на 8 листопада 2021 року.

Нагадаємо, ліквідація закладу пов’язана з тим, що Національна служба здоров‘я України не фінансує заклади, які не надають медичні послуги, а Бюджетний кодекс України забороняє утримувати санаторії з місцевих бюджетів, тому постало питання подальшого функціонування «Лісового берегу» і використання його приміщень. В червні 2020 року тодішній голова обласної ради Володимир Ширма оглядав матеріально-технічну базу санаторію і розповідав про можливі варіанти перепрофілювання закладу зазначаючи, що це потребує значних коштів: треба зробити ремонт, оновити майно, створити відповідні умови.

Рішення про ліквідацію дитячого протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег», який знаходиться на вул. Санаторна, 1 в селі Іванівка Житомирського району, ухвалили на сесії обласної ради 25 червня 2020 року. Напередодні сесії пресслужба повідомляла, що в обласній раді опрацьовуються різні варіанти подальшого використання приміщень санаторію. 10 грудня цього ж року був оприлюднений проєкт рішення сесії обласної ради про передачу майнового комплексу комунальної установи «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» Житомирської обласної ради загальною площею 9675,8 кв. м, який знаходиться в селі Іванівка Житомирського району на вул. Санаторна, 1, на баланс обласного бюро судово-медичної експертизи Житомирської обласної ради. Ці плани обурили депутатів Житомирської міської ради, адже поряд знаходиться дитячий табір «Супутник».

В лютому 2021 року в обласній раді на засіданні робочої групи обговорювали подальше функціонування санаторію «Лісовий берег», в якому на цей час вже відключили опалення і почався процес руйнації будівель: ліквідація підприємства згідно із рішенням сесії обласної ради має завершитися до квітня 2021 року, а після цього розглядатимуть можливість продажу установи через аукціон. В квітні 2021 року голова облради Володимир Федоренко оглянув санаторій «Лісовий берег», зауважив його вдале розташування, велику територію та ліс навколо і збирався особисто звертатися до бізнесу та іноземних партнерів, щоб віднайти найбільш сприятливий варіант розбудови цієї території.

Довідка облради: в середньому у санаторії «Лісовий берег» одночасно могли перебувати до 90 дітей, в 2019 там оздоровилися понад 500 дітей. Роботу закладу забезпечували майже 140 працівників. Заклад надавав фтизіатричну допомогу дітям віком від 3 до 17 років включно. Загальна площа санаторію 8,5 тис. кв.м. Будівлі санаторію зведені в 1996 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура суд санаторій облрада Лісовий берег 
Матеріали по темі