Політика

Гуманітарна комісія Житомирської міськради відмовилася проводити засідання з онлайн-трансляцією

1 November 2023, 17:43

Постійна комісія із соціально-гуманітарних питань відмовилася від прямої трансляції свого засідання, яке відбувалося 1 листопада.

На початку засідання почалася пряма трансляція, але голова комісії Людмила Зубко та депутатка Наталії Леонченко почали обурюватися такій ініціативі, посилаючись на небезпеку розголошення даних та й так достатню відкритість міської ради.

«Перед комісією подзвонили і сказали, що просять нашого дозволу на пряму трансляцію нашої комісії, і надалі це робити... Я розумію, що після всіх скандалів хочеться бути відкритими всім, і це дуже крута історія, але безпекове питання – воно є. В Регламенті я не знайшла (про прямі трансляції комісій), там тільки про сесії прописано», - сказала голова комісії Людмила Зубко.

Присутній на засіданні директор юридичного департаменту Євгеній Черниш пояснив, що пропозиція трансляцій засідань комісії викликана виключно бажанням підвищити відкритість і прозорість роботи органів місцевого самоврядування та набрати більше балів під час відповідного моніторингу.

Людмила Зубко переживала, що під час комісії можуть бути озвучені персональні дані людей чи кадастрові номери ділянок (які є у відкритому доступі в проєктах рішень міської ради). Директор юрдепартаменту зауважив, о питання з персональними даними можна розглядати без трансляції, яке робиться на засіданнях міськвиконкому.

«А в чому у нас дефіцит відкритості? Через сайт громадськість повідомляється про графік засідання комісії, якщо когось якесь питання зацікавить – може прийти. Також обов’язково оприлюднюються всі протоколи і всі рекомендації. Я думаю, що це достатній рівень відкритості і достатній рівень прозорості роботи», - наголосила Наталія Леонченко.

А Людмила Зубко додала, що трансляція може дати «багато інформації для ворогів».

Зрештою з п’яти присутніх членів комісії (всього їх вісім) троє проголосували проти трансляції (Людмила Зубко, Наталія Леонченко, Олена Юрчук) і двоє «утрималися» (Оксана Журавська, Катерина Молодецька). Після цього трансляція засідання припинилася.

Нагадаємо, що до цього були прямі трансляцій засідань інших депутатських комісії міської ради, зокрема: 17 жовтня – бюджетної комісії; 19 жовтня – регламентної комісії; 25 жовтня – комісії з питань ЖКГ.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2023 року програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентувала результати дослідження стану прозорості 70 міст України в умовах дії воєнного стану: Житомир – «частково прозорий», Бердичів, Коростень, Звягель – «не прозорі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: комісія трансляція Зубко Леонченко депутат міськрада 
Матеріали по темі