Місто

Електронний квиток діятиме і в комунальному, і в приватному транспорті, – заступник мера Житомира

31 January 2017, 15:55

Паперовий квиток у громадському транспорті та професія кондуктора зовсім скоро можуть стати анахронізмами. Усе це стає можливим після прийняття Верховною Радою в середині січня законопроекту, яким впроваджується автоматизована система оплати проїзду. Самі автори закону називають його кардинальним реформуванням сфери перевезень громадським транспортом, яке дозволить дійти до стандартів цивілізованих країн світу. Офіційно закон вступить в силу через три місяці після його публікації, однак у Житомирі впродовж тривалого часу вивчали досвід впровадження електронного квитка. У міській раді кажуть, в першу чергу спеціальними пристроями обладнають комунальний транспорт, утім, згодом влада планує йти далі.

«Ми передбачаємо, що приватний транспорт теж має бути обладнаний валідаторами. Тільки за таких умов вдасться зробити цей квиток не лише електронним, але й єдиним, що і є кінцевою ціллю. І передбачаємо, що на першому етапі це буде ТТУ, а саме 110 одиниць техніки буде обладнано валідаторами, але в подальшому, що це розповсюдиться і на приватних перевізників. У тому числі при розгляді питань про тарифи, ми говоримо, що в перевізників має бути інвестиційна складова і в нових умовах договору передбачено, що це є обов’язковою нормою на території міста Житомира. Тобто, якщо місто в цілому рухається по автоматизованій системі оплати за проїзд, то всі суб’єкти, незалежно від того приватні вони, чи комунальні, мають бути в цій системі. Інакше в повній мірі цього ефекту не буде відчутно», – розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Впровадження електронного квитка не несе жодної загрози правам пільгових категорій населення, а навіть навпаки, переконані у муніципалітеті. За даними заступника міського голови, частка пільговиків, яких перевозить Житомирське ТТУ складає 63% від загальної кількості пасажирів. Якщо ж комунальний транспорт перевозить пільговиків без обмежень, то відмови приватників іноді закінчувалась скандалами. За новою системою, електронний квиток гарантуватиме пасажиру його право на пільгу.

«Насправді електронний квиток десь відновлює цю справедливість і жодним чином не обмежує права пільгових категорій. Я би сказав, що в якійсь частині навіть більш захищає. Коли ти пільговик і тобі потрібно твоє право пільгового проїзду кожного разу доводити, сварячись із водієм маршрутки, показуючи якісь посвідчення, свої довідки і відзнаки, то в даному випадку в тебе є картка. Згідно закону, пільгові категорії ними забезпечені безкоштовно. Ти пройшов, провалідував, водій побачив, що система спрацювала і жодних дискусій, конфліктів нема. Єдине, що було би дійсно справедливо, то це все-таки обмеження по кількості цих поїздок. Тобто не можна говорити, що це безлім. Має бути якась справедлива складова: певна кількість поїздок, які будуть у всіх пільгових категорій громадян. І той, хто їх вичерпав швидше, має якусь кількість поїздок на платній основі здійснювати», – вважає заступник мера.

Запустити у продаж пластикові проїзні, які стануть прототипами електронного квитка, в Житомирі планують вже найближчим часом.

«Ми зараз плануємо, що першими випустимо пластикові проїзні. Плануємо, що вже на березень вони будуть пластиковими. І далі будемо поступово нарощувати додаткові категорії, додаткові пакети послуг на цю електронну картку будемо «вшивати», – розповідає Дмитро Ткачук.

За нової системи професія кондуктора стане абсолютно непотрібною. Втім, у міській раді наголошують: у Житомирському ТТУ є безліч інших вакансій. Зокрема, водіїв електротранспорту та контролерів.

Нагадаємо, у вересні 2016 у Житомирському ТТУ показали перший тролейбус, обладнаний стаціонарним валідатором.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2016 року в Житомирській мерії показали, як працюватиме «електронний квиток» у громадському транспорті. У вересні 2016 року система Е-квитка запрацювала на тролейбусному маршруті №1 міста Житомира. 4 жовтня заступник мера Дмитро Ткачука на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що в Житомирі завершилися торги на придбання системи електронного квитка. Впровадженням е-квитка у Житомирі займатиметься КП «Житомиртранспорт», яке з 1 грудня очолює депутат міськради Іван Фурлет. На початку січня 2017 року заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук повідомив, що перші екземпляри е-квитка вже надійшли до Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі