Політика

Житомирський нардеп програв суд щодо визнання протиправними дій НАБУ по залучення ФБР до розслідувань

26 April 2018, 17:19

26 грудня 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження в адміністративній справі за позовом Розенблата Борислава Соломоновича.

У позовній заяві нардеп просив визнати протиправними дії очільника НАБУ Артема Ситника щодо залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України Федерального бюро розслідувань США без попереднього укладення відповідного міжнародного договору. Нардеп також вимагав визнати протиправною діяльність СБУ в частині не проведення відповідного контролю за забезпеченням охорони державної таємниці.


Скріншот ухвали Окружного адмінсуду Києва від 26 грудня 2017 року про відкриття провадження у справі

НАБУ подало клопотання про залишення позову без розгляду, оскільки «позивач звернувся до суду саме як суб'єкт владних повноважень, натомість випадків подання такого позову народним депутатом України національне законодавство не передбачає». 23 березня суд відмовив НАБУ у задоволенні клопотання.

25 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив Бориславу Розенблату у задоволенні позовних вимог, оскільки «позивачем не було доведено обставини, на які він посилався у підтвердженні своїх позовних вимог». Про це йдеться у повідомленні на сайті Окружний адмінсуд м. Києва.

Нагадаємо, НАБУ разом з ФБР проводили спільну операцію, розслідуючи «бурштинову» справу Розенблата. За словами Артема Ситника, Федеральне бюро розслідувань США допомагало НАБУ в рамках підписаного меморандуму.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня минулого року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. З 19 липня 2017 року народний депутат Борислав Розенблат носив електронний браслет. 17 жовтня з нардепа зняли електронний браслет, бо Солом'янський суд не встиг продовжити термін дії зобов'язань. 19 жовтня народного депутата зняли з літака Київ-Кельн, вилучили закордонний паспорт, гроші та банківські картки, Розенблат заявив, що його пограбували. 20 жовтня суд задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про покладання обов'язків на житомирського нардепа Борислава Розенблата і електронний браслет знову одягнули.

Вгрудні минулого року суд дозволив нардепу Бориславу Розенблату без дозволу виїжджати з Києва та Житомира, 9 лютого цього року Солом'янський райсуд Києва ухвалив зняти з нардепа електронний браслет. Народний депутат також хотів скасувати запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн грн, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Розенблат суд НАБУ. ФБР  
Матеріали по темі