Політика

Нардеп звинувачує китайську компанію у незаконному видобутку піску для будівництва об’їзної дороги біля Житомира

7 September 2018, 10:28

Народний депутат від Житомирської області Павло Дзюблик (фракція Народного фронту) звинуватив китайську компанію у незаконному видобутку піску в селі Городище Черняхівського району, на території Високівської об’єднаної територіальної громади.

Про це Дзюблик сказав 6 серпня на брифінгу у Верховній Раді.

«До мене письмово звернулися жителя села, що на їхніх земельних ділянках, якими вони користувалися з 2001 року, сплачували податки, вирощували сільськогосподарські культури, невідомими особами почався видобуток піску. Тобто, невідомі особи за допомогою важкої техніки зняли родючий шар ґрунту. Коли я прибув на місце, то побачив що вся важка техніка належить китайській компанії Sinohydro, яка будує за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку будує об’їзну дорогу», - сказав нардеп.

Він показав фото з квадрокоптера, наголосивши, що загальна площа незаконного видобутку піску становить 8 гектарів, кар’єр вже досягає до 7 метрів глибини.

«Ці всі роботи проводяться під виглядом рекультивації земель для того, щоб в подальшому на цій ділянці вирощувати смородину. Є робочий проект, під який забрали ці ділянки, він без жодного підпису, без будь-яких дозвільних документів. Він використовується для того, щоб вкрасти порядку 160 тис. куб. метрів піску. В проекті передбачено, що рекультивація буде відбуватися на глибину до 2 метрів...Йде банальне розкрадання корисних копалин для того, щоб збудувати дорогу і жодної гривні не сплатити в бюджет сільської ради за використання надр», - зазначивив Павло Дзюблик.

Нардеп звернувся до правоохоронних органів з проханням розібратися з ситуацією, до міністра інфраструктури Володимира Олемяна та начальника Укравтодору Славоміра Новака.

«Неможливо будувати новий інфраструктурний проект, найбільший на сьогоднішній день в Україні, де банально викрадаються корисні копалини», - наголосив народний депутат.

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2017 року керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак та представник компанії Sinohydro Corporation Limited (КНР) – Mr. Xu Fei підписали контракт на реконструкцію Північної об’їзної дороги м. Житомир по трасі М-06 Київ – Чоп. 3 березня 2018 року голова Житомирської ОДА Ігор Гундич зустрічався із представниками китайської компанії Sinohydro, які виграли тендер на суму 42 млн євро на будівництво Північного обходу. 27 червня обласна Служба автомобільних доріг повідомила про початок робіт з реконструкції міжнародного шляху М-06 Київ-Чоп (на місто Будапешт через міста Львів, Мукачеве і Ужгород) на ділянці км 129,6 – км 151,73, що в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога ремонт Дзюблик пісок надра  
Матеріали по темі