Влада

САП направила до суду обвинувальний акт по «бурштиновій справі», де фігурує нардеп від Житомира

8 October 2018, 14:41

5 жовтня 2018 року прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт стосовно двох народних депутатів України та ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди та зловживанні впливом скерований до суду.

Про це 8 жовтня повідомляє САП на своїй сторінці у Facebook.

Нижче – повний текст повідомлення:

З приводу заяв народних обранців у так званій «бурштиновій справі» про те, що їм не вручали обвинувального акту з реєстром матеріалів досудового розслідування вважаємо за необхідне повідомити таке.

Обвинувальний акт у зазначеному провадженні затверджений 27.08.2018.

Як і інші підозрювані народні депутати неодноразово викликались до прокурора для вручення їм обвинувального акту з додатками. При цьому виклики здійснювались завчасно як поштовим зв’язком повістками, так і з допомогою телефонного зв’язку, sms-повідомлень та різних месенджерів (whatsapp, viber, telegram). Натомість замість зайняття конструктивної позиції щодо отримання вказаних документів і захищатися відповідно до чинного процесуального закону у суді, сторона захисту обрала тактику затягування процесу з тим, щоб прокурор не зміг направити обвинувальний акт до суду. Показово, що у завчасно визначені дні виклику всі підозрювані або ж раптово захворіли, або ж у їхніх захисників виникли невідкладні судові процеси.

Депутати ж надавали перевагу виступу Президента України у Верховній Раді України, хоча після вказаного виступу було ще достатньо часу для того, щоб прибути до прокурора на 5 хвилин для одержання документів. Водночас, безпосередньо подаючи до САП ГПУ різного роду заяви та клопотання, депутати відмовилися отримувати обвинувальний акт, а Поляков М.А. ще й повістку про виклик, мотивуючи це тим, що справа до суду не дійде.

У зв’язку з цим прокурором та детективами здійснено виїзди за місцем роботи і проживання підозрюваних з метою вручити обвинувальний акт, проте лише один з них фізично його одержав – решта відмовилась, про що у присутності понятих зазначено у відповідних розписках, а також указані факти зафіксовані з допомогою відеозйомки.

Слід зауважити, що процесуальний закон зобов’язує прокурора вручити стороні захисту, зокрема підозрюваним, обвинувальний акт перед направленням його до суду, проте останнім не надано права його неотримувати.

У зв’язку з тим, що кожному з підозрюваних стороною обвинувачення запропоновано отримати обвинувальний акт і надати про це розписку прокурору, однак ними цього зроблено не було, що зафіксовано належним чином, 5 жовтня 2018 року прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт скеровано до суду.

Провадження стосується двох народних депутатів України та ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 КК України) та зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Нагадаємо, за інформацією НАБУ розслідування у так званій «бурштиновій справі» завершено: ще в лютому 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури визнали зібрані докази достатніми та доручили детективам НАБУ сповістити про цей факт підозрюваних та відкрити їм матеріали справи для ознайомлення. Цей процес завершено на початку серпня, після чого детективи НАБУ склали обвинувальний акт, який скерували прокурорам САП 20 серпня для вручення підозрюваним та подальшого скерування до суду.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. 9 лютого 2018 року Солом'янський райсуд Києва ухвалив зняти з нардепа електронний браслет. Розенблат також хотів скасувати запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн грн, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Розенблат САП  
Матеріали по темі