Влада

​Мер Житомира ще вагається, чи затверджувати список проектів переможців бюджету участі

19 October 2018, 12:44

18 жовтня Координаційна рада з питань впровадження бюджету участі ухвалила рішення, яким рекомендує міському голові затвердити список переможців голосування за кращі проекти громадського бюджету. В ході обговорення між авторами проектів та членами коордради виникали суперечки та дискусії, однак після тригодинного засідання усе ж були визначені 8 великих та 11 малих проектів, які набрали найбільшу кількість голосів.


«Процес складний, він піднімає багато прихованих, латентних, конфліктних ситуацій у суспільстві, і вони зараз проявляються. Де та межа між примусом і агітацією, де ще якісь речі. Добре, що в суспільстві ці питання піднімаються. Коли вони піднімаються, здається, що бюджет участі винен або координаційна рада, але ми розуміємо, що це питання між людьми, бо бюджет участі – це взаємодія міської ради, людей і міста Житомира. Як би там не було, 12 тисяч людей проголосувало, зареєстровано 30 тисяч голосів. Будемо працювати над тим, що можна змінити. Дякуємо за розбудову міста», - підсумував результати засідання голова Координаційної ради з питань впровадження бюджету участі в Житомирі Андрій Шелестюк.

Вранці 19 жовтня міський голова у коментарі журналістам розповів, що рекомендації коордради ще не бачив і не визначився, чи підписуватиме її.

«Третій бюджет участі - це яскравий приклад виборчих технологій з усим: «каруселями», з підвозом людей, голосуванням студентів. Я хотів, щоб Координаційна рада розібралась, заслухала цих студентів, щоб побачила позицію тих людей, яких примушували голосувати. Але вчора вони цього не зробили. Я розумію, що завжди дуже неприємно відмовляти. Бо за кожним проектом стоять люди, за деякими проектами стоять депутати міської ради. І іноді в очі дуже важко сказати “ні”. Таке право є в мене. Я ще сьогодні не бачив рекомендації координаційної ради. Я думаю, максимум до понеділка ми зберемо прес-конференцію, і я тоді оголошу своє рішення», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Мер Житомира переконаний: в подальшому формат бюджету участі буде змінено, і вже в 2019 році житомиряни обиратимуть проекти за новою процедурою.

Нагадаємо, увечері 18 жовтня Координаційна рада бюджету участі зібралася для розгляду апеляційних скарг та порушень. Засідання розпочалося о 18 годині і тривало до 21 години з гаком. В результаті засідання меру Житомира рекомендуватимуть для реалізації у 2019 році 19 проектів бюджету участі.

Як повідомляв Житомир.info, Координаційна рада з питань впровадження бюджету участі допустила до голосування, яке проходило 1-10 жовтня, 80 проектів. З жовтня студенти фармколеджу масово голосували за 4 проекти бюджету участі, які стосуються мікрорайонів Корбутівки та Мальованки. 4 жовтня під час екстреного засідання Координаційна рада вирішила обнулити голоси, які були подані 3 жовтня за чотири проекти бюджету участі №№ 12, 28, 41 та 73. Також були виявлені махінації під час онлайн-голосування за проекти. 9 жовтня на засіданні бюджетної комісії Житомирської міської ради депутати та секретар міськради сперечалися через зняті голоси за проекти Кропивницьких.

На виконкомі 17 жовтня 2018 прозвучало, що результати голосування за проекти бюджету участі можуть скасувати, оскільки електронна система дозволяла голосувати немісцевим. Того ж дня автор проектної пропозиції №66 «Реставрація літака. Проект «Крила» Максим Козловець подав апеляційну заяву до Коордради з проханням провести перевірку та усунути порушення під час голосування за проекти бюджету участі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет участі координаційна рада Сухомлин  
Матеріали по темі