Політика

«Батьківщина» судиться з виборчою комісією, яка може зробити виключеного з партії депутатом Житомирської облради

6 August 2019, 17:35

Житомирський окружний адміністративний суд 30 липня розглядав позов обласної організації ВО «Батьківщина» до Житомирської обласної виборчої комісії «про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії».

Однією ухвалою суд відкрив спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи, іншою ухвалою окружний адмінсуд відмовив позивачу у забезпеченні позову шляхом заборони Житомирській обласній виборчій комісії вчиняти будь-які дії з прийняття рішення про заміщення депутатів відповідно до статті 90 Закону України «Про місцеві вибори» шляхом визнання депутатом Житомирської обласної ради наступного за черговістю кандидата у депутати від Житомирської обласної партійної організації Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина».

Позов «Батьківщини» Житомир.info 6 серпня прокоментував голова обласної виборчої комісії Юрій Павлюк, який є представником цієї партії.

«Обласна партійна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» провела конференцію, на якій було прийняте рішення і витяг з нього був надісланий до обласної виборчої комісії. Там було вказано, що два кандидати в депутати до обласної ради, на жаль, вже залишили цей світ, померли, один з кандидатів виїхав у Польщу на постійне проживання. Ще четверо кандидатів порушили статут партії, працювали з іншими суб’єктами виборчого процесу і конференція прийняла рішення виключити їх з партії і виключити їх зі списку як кандидатів в депутати до Житомирської обласної ради. На це звернення було відреаговано в законний спосіб, користуючись статтею 47 закону «Про місцеві вибори» від 2015 року, де викладений вичерпний перелік щодо скасування реєстрації кандидатів в депутати. Стаття 47 не передбачає такої норми, як скасування реєстрації кандидатів через виключення з лав партії чи порушення партійної дисципліни, тільки якщо кандидат власноруч напише заяву», - пояснив Юрій Павлюк.

Він зазначив, що було відмовлено й у скасуванні реєстрації померлих кандидатів, бо до обласної комісії не надали підтверджувальних документів, було лише рішення партійної організації.

«З усього поданого списку реєстрацію жодного кандидата не скасували. На сьогоднішній день обласна парторганізація «Батьківщини» оскаржує це рішення в Житомирському окружному адміністративному суді. Сьогодні, 6 серпня, я отримав ухвалу суду, ми будемо її розглядати та діяти по закону», - наголосив голова обласної виборчої комісії.

Нагадаємо, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська склала повноваження депутати облради у зв’язку з обранням до Верховної ради на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року. Наступний у рейтинговому списку кандидатів від цієї політсили в депутати Житомирської обласної ради – виключений з партії Олег Горай.

Як повідомляв Житомир.info, 10 квітня 2019 року прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» повідомила про рішення політбюро щодо розпуску фракції в міській раді та виключення з партії сімох членів, серед яких був і Олег Горай. Після партійного з’їзду ВО «Батьківщина», який відбувся 10 червня 2019 року у Києві, прес-служба місцевого осередку партії зробила заяву, звинувативши колишнього однопартійця в «цинічних та підступних діях».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Батьківщина" суд ОВК Павлюк облрада депутат  
Матеріали по темі