Місто

​Погрози депутатам Житомирської міськради від противників АЗС на Незалежності: «Ви всі згорите. Ми знаємо, де ви живете»

6 December 2019, 18:45

6 грудня противники будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 вкотре прийшли на сесію Житомирської міської ради.

Цього разу люди просили, аби депутати звернулись до Міністерства внутрішніх справ України щодо перевірки ліцензії охоронної фірми та Держпродспоживслужби, аби перевірити санітарні зони навколо будівництва АЗС.

Обидва звернення депутати підтримали. Але люди почали вимагати, аби сесія наклала мораторій на будівництво. Директор юридичного департаменту Євгеній Черниш роз'яснив, що таке рішення є незаконним.

«Мешканцям неодноразово згадувалася норма Конституції України, зокрема ст. №19, яка проголошує, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування та їх посадові особі зобов'язані діяти лише на підставі та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України. Немає у нас підстав ні законодавчих, ні Конституційних накладати такий мораторій. Та норма ст.№14 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», на яку посилаються представники мешканців, її зачитували, вона звучить так «в спосіб передбачений чинним законодавством припиняються будь-які роботи», а саме передбачений цей спосіб для спеціально уповноважених державних органів, таких як органи Державної архітектурно-будівельної інспекції. На жаль, міська рада не наділена такими повноваженнями», - ‎говорить директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш.


Але люди наполягали на своєму. На їх бік став депутат Влад Пучич та запропонував поставити питання про мораторій на голосування.

«Колеги, якщо ми вже стали на стежку політичних рішень стосовно цієї ситуації, фактично рішень підтримки мешканців, а ми є орган, який представляє мешканців. Я пропоную внести, що пропонується мешканцями, зокрема рішення про мораторій, тобто заборону будівництва на цій ділянці. Я розумію, що з юридичної точки зору до цього рішення будуть питання, але це рішення політичне, яке демонструє волю міської ради у цьому питанні», - ‎каже депутат Житомирської міської ради Влад Пучич.

Його колеги таке рішення не підтримали. Після чого з зали почали лунати вигуки «Ганьба!» та погрози «З тієї заправки приїде бензовоз і вас спалить і підірве, тому що ви довели людей. Ви всі згорите, ті, хто голосує за заправку. Ми знаємо, де ви живете».

Нагадаємо, 31 жовтня депутати скасували містобудівні умови для АЗС на проспекті Незалежності та пропонують ТОВ іншу ділянку в Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, протести проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 тривають ще з 2017 року. Так, 23 серпня 2017 житомиряни перекрили проспект Незалежності, протестуючи проти заправки біля своїх будинків. Жителі мікрорайону «Міськмолзавод» з плакатами приходили на позачергову сесію міської ради 29 серпня того ж року, і мер Сергій Сухомлин пообіцяв зустрітися з ініціативною групою і розібратися в законності будівництва АЗС. 31 серпня 2017 року близько сотні людей на знак протесту проти будівництва перекрили проспект Незалежності, безперервно рухаючись двома пішохідними переходами. Законність будівництва заправки мала перевірити місцева прокуратура, до якої за допомогою звернулись обурені мешканці прилеглого мікрорайону. У міській раді тоді створили робочу групу щодо цього будівництва, проте вже у вересні 2017 вона припинила свою роботу, бо громада подала до суду.

22 жовтня 2019 року, рівно через місяць після попереднього перекриття, кілька десятків людей вийшли на проспект Незалежності. Вони ходили по пішохідному переходу з плакатами та дитячими візками, виступаючи проти будівництва заправки.

28 жовтня 2019 противники будівництва АЗС прийшли до начальника управління ДАБІ Житомирської області Сергія Сербіна. Людям дали відповідь на усний запит щодо екологічності будівництва АЗС.

31 жовтня на сесію прийшла «армія» протестувальників, частина яких обурювалася майбутнім будівництвом паркінгу на Житньому ринку, яке начебто збираються розпочати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АЗС протест сесія  
Матеріали по темі