Місто

Сильні люди вільного міста Житомира. Рік війни

24 February 2023, 09:35

365 днів незламності та боротьби, відваги та протистояння. Рік, котрий згуртував і загартував українців. Наприкінці лютого 2022 року росія з повномасштабною війною пішла на Україну, несучи смерть та розруху, прикриваючись цинічними гаслами «міра і процвєтанія». Однак, ми встояли і продовжуємо до сьогодні стояти на варті свободи та незалежності рідної країни. В день початку великої війни, яка триває досі, згадуємо як Житомир з перших днів тримав ракетний удар, як містяни об'єднували зусилля задля боротьби з окупантами та як живуть в умовах воєнного стану сильні люди вільного міста.

На світанку 24 лютого 2022 року житомиряни прокинулись від ракетних ударів по військовому аеродрому в Озерному, що неподалік Житомира.

Годину потому мер міста скликає позачергову сесію, щоб визначити подальшу роботу міської влади в умовах війни.

«Фактично путін оголосив війну Україні. Зараз йде засідання РНБО, буде введений військовий стан, почнуть діяти військові адміністрації», - звертається на початку засідання мер Житомира Сергій Сухомлин.

Тим часом у військкоматі вже шикуються черги з добровольців та резервістів, котрі рішуче налаштовані гнати російську навалу з рідної землі.

«Я патріот! Побачив, що зранку було, вирішив – це мій обов’язок. Вже був, вирішив спробувати ще раз», - зазначає Назарій.

«Увімкнув зранку новини, подивився, зібрав речі приїхав до військкомату. Як налаштований? Будемо бити москалів, прибирати з нашої землі, не треба було сюди «суватися», - каже житомирянин.

Більшість містян прагнули бути корисними. Відтак, стали об'єднуватись довкола нагальних потреб. Одні здавали кров для армії.

«Ви знаєте, це дуже важливо на сьогоднішній день, що ми маємо бути там, де ми можемо бути всіма своїми силами, сім’єю, родиною, роботою. Все, що ми можемо зробити – ми робимо», – вважає житомирянка Жанна.

Інші, активно зносили речі та продукти харчування для тероборони і біженців.

«Ми збираємо від людей допомогу, приймаємо на розподільчий пункт і передаємо теробороні», — каже волонтер Сергій.

«Ми такого не очікували, це найменше, що я зараз можу зробити, все чисте, випране, постіль, подушки, дві ковдри, що змогла, те принесла, будемо допомагати чим зможемо. Хай перемагає наша Україна. Тримайтеся, наші діти. Солдати, ми за вас молимося день і ніч. Дякуємо вам, низький уклін. Тримайтеся, діти. Дякуємо вам за те, що Україну не здаєте», - ділиться Світлана.

Містяни будували укріплення, ба навіть готували коктейлі для ворога.

«Нехай рашисти нап'ються «Borjomi» нашого», - каже житомирянка.

Саме тоді й з’явився вже загальновідомий, якщо не сказати крилатий вислів – «Сильні люди вільного міста».

«Коли я все це побачив, у мене в голові іншого і не виникло – сильні люди вільного міста», - згадує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Зберігати бойовий дух людям допомагали і відеозвернення мужніх захисників.

«Ми тут тримаємось, в полон не здамося, ми тут стоїмо горою! Ми стоїмо, ворог не пройде, кацапів будемо бити так, що їм буде погано», - запевняють захисники.

Страх, душевний біль та відчай – саме такі флешбеки накривають, як згадується вечір 1 березня, коли авіаційна бомба влучила у житлові будинки на Богунії, поряд з другою міською лікарнею. Тоді загинули троє, 16 людей травмувалися, з них семеро – діти. А в перинатальному центрі вікна розлетілись на друзки.

Три дні потому російські окупанти бомблять ліцей №25 у середмісті Житомира.

«Дуже багато путін каже про військову операцію в Україні. Це вже другий приклад, яскравий приклад, саме «військової операції» в місті Житомирі. 16 будинків, де жили мирні жителі, спалені, де троє загинули, де дітки були поранені. Ось 25-й ліцей, 8:57 ранку. Напевно, що тут також самий справжній військовий об’єкт міста Житомира. В цих школах, в інших школах будуть навчатися діти, які у майбутньому будуть військовими, для того, щоб давати пристойну відсіч будь-якому ворогу. Слава Україні! Ми переможемо», – казав на фоні зруйнованого ліцею керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Опісля цього, 7 березня, ворог знову націлює ракети на Житомир, по нафтобазі.

Гатили ракетами і впродовж наступних днів. 8 березня 2022 року авіаудару зазнав завод Izovat та гуртожиток на Корбутівці, де одна людина загинула та двоє отримали поранення. 9 березня 2022 року бомба падає поблизу котельні «Житомиртеплокомуненерго», від удару постраждав один приватний будинок, а в дитячій та першій міській лікарнях повибивало вікна.

Наприкінці місяця, 25 березня, московити обстрілюють військову частину. Згодом, викоривають причетних до трагедії коригувальників.

«Нам сьогодні «прилетіло» - ракета вдарила по військовій частині, попала, але більш-менш все нормально. Взяли після цього двох людей, у яких були фотографії цього об’єкту зі всіх сторін. Так що, будь ласка, обережно, дивіться, хто навколо вас, бо ситуація така, що дуже багато людей «закинуті» в місто, і давно вже знаходяться в місті, які чекають цей «руській мір», - сказав Сергій Сухомлин.

Попри ракетні удари, повітряні тривоги, життя у місті не зупинялося ні на мить: заводи відновлювали роботу, комунальники латали дороги, містом курсували маршрутки з електротранспортом, люди волонтерили іще завзятіше. А в пологових будинках під звуки сирен, в укритті народжувалися маленькі українці.

Умовне затишшя тривало доти, доки росіяни не вдарили по об’єкту енергетичної інфраструктури – 10 жовтня. Після цього обласний центр був знеструмлений та залишився без водопостачання, а у школі та будинках поблизу підстанції повилітали вікна. Не встигли останні оговтатись, як за тиждень, 18 жовтня по енергооб’єкту росіяни вдарили знову. Тоді постраждали двоє мирних жителів.

І навіть у темряві, завдяки спільним зусиллям енергетиків та комунальників Житомир не поринув у блекаут. Щоправда, трамвай не курсує, а так то все без змін. Кожен працює, наближаючи день омріяної перемоги, будь то на інформаційному, культурному, освітньому чи економічному фронті. Місцева влада з міжнародними партнерами вже працює над проєктом відбудови зруйнованого ліцею №25 та зведення будинків для переселенців, яких за рік війни місто прихистило більш ніж 12,5 тисяч, 10 тисяч з котрих залишилися жити у Житомирській громаді.

І насамкінець варто зауважити, що наше життя у вільному місті продовжується завдяки сміливим і незламним захисникам, котрі ціною власного життя пишуть нову історію вільної та неподільної України. Слава Героям і вічна пам’ять тим, хто нині оберігає Україну в лавах Небесного війська.

Напередодні роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну, 23 лютого 2023 року, мер розповів про посилення оборони Житомира та можливий наступ зі сторони білорусі.

Як житомиряни реагують на повідомлення про повторний наступ росіян дивіться у вуличному опитуванні, зробленому 9 лютого 2023 року.

Нагадаємо, на початку лютого 2023 року на Житомирщині оголосили набір добровольців до штурмових бригад «Гвардія наступу», які звільнятимуть окуповані території. Як працює рекрутинговий центр «Гвардії наступу» у Житомирі дивіться в сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна обстріл Сухомлин  
Матеріали по темі