Влада

Депутати облради віддають санаторій «Дениші» СБУ та сперечаються про квартири в новій житомирській багатоповерхівці

16 March 2023, 17:08

На черговій сесії Житомирської обласної ради 16 березня одразу декілька об’єктів включили до переліків тих, які підлягають приватизації. Перед розглядом питання щодо майнового комплексу, який знаходиться у Житомирі біля «Глобала» (вул.Грушевського, 100), один з депутатів закликав колег не голосувати за таке рішення.

«Надійшла пропозиція до комісії зробити таким чином: якщо хочемо будувати будинок, то треба зробити чесно – домовитися з інвестором і отримати 10%у вигляді квартир, і ці квартири передати людям, які воюють, які заслуговують, тому що захищають честь та територіальну недоторканність нашої країни. Комісія підтримала таке рішення – відкласти (розгляд питання) та провести конкурс. Потім, за дві ночі, запрацювало «телефонне право». Не знаю, хто це робив, не хочу нікого звинувачувати, але запрацювало «телефонне право», і це питання було повторно винесене на розгляд комісії, і змусили депутатів проголосувати. Я перепрошую, ви про що говорити? Це що, війна закінчилася? Чи думаєте, що ховаючись тут у кабінетах потім ніхто за це не спитає? Це неподобство. Цього не можна у жодному разі роботи, це неповага до тих людей, які проливають кров. Не тисніть ці кнопки, не може в цей час корупція процвітати «буйним цветом», коли одні проливають кров, віддають життя, а інші тихенько «дерибанять» комунальне майно. Не буде вам того комунального майна, розумієте. Робіть по чесному, віддайте хлопцям, вони повернуться і подякують.А ви хочете вкрасти його сьогодні, то з вас три шкури знімуть. Ви думаєте, ті квартири вам якусь користь принесуть? Ніхрена не принесуть! Не голосуйте це питання, це «схематоз» і неподобство», - переконував колег депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Крамаренко.

У деяких депутатів така заява викликала обурення.

«Чого ви нас звинуватили, якщо продаємо відкрито, гроші у бюджет. Який «схематоз»?», - обурився депутат з партії «Слуга народу» Євгеній Жабокрицький.

Все-таки більшість підтримала рішення: 36 проголосували «за», 5 «проти».

Після голосування деякі депутати вирішили висловити свою думку щодо рішення.

«Ми нікому нічого не віддали, лише прийняли рішення про намір.Я не хочу, щоб один депутат у бік другого депутата щось кричав та казав щось не те. Я ще раз підтверджую, що на комісії прийняли рішення, що буде конкурс, або аукціон, або інвестори будуть приходити на комісію чи в сесійну залу і будуть нам пропонувати квартири, гроші, і тільки тоді ми приймемо рішення», - сказав депутат з партії «Сила і Честь» Володимир Кропивницький.

«Ми в принципі маємо змінити підхід до об'єктів, які, можливо, потрібно приватизувати. Чітко прописати, що умовно 20-25% від того всього, що буде будуватися будинок, або ще щось, буде йти на потреби військовослужбовців, або сімей, де хтось воює, бо загинув. Треба зробити проєкт постанови проголосувати і не буде ніяких питань», - наголосив депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Озерчук.

«Ми, як обласна рада, ефективні менеджери, ми будемо менеджерувати такий проєкт, ці 10%? Я у це не вірю. Тому, проконсультувавшись з колегами-депутатами, ми поставили це питання на голосування, щоб прозоро, через аукціон (приватизувати). Якщо це буде потрібно в перспективі, то ми можемо повернутися до 10%, немає проблем. 10% - зараз ринкова ціна, найдіть 20%», - переконував депутат від «Слуги народу» Олександр Дмитрук.

Також на сесії депутати проголосували за надання згоди на передачу у державну власність майна санаторію «Дениші» та чотирьох земельних ділянок, на якому воно знаходиться. Адже на минулому тижні облрада отримали лист від СБУ з проханням передати їм санаторій.

«Було проголосовано про намір передати у державну власність» - пояснив в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Воно ж залишиться, точно не піде на приватизацію, точно залишиться на теренах Житомирської області. Якщо буде передано СБУ, то точно робочі місця будуть чи створені, чи утримані. Так само жителі Житомирської області будуть працювати у Тетерівській громаді, в санаторії «Дениші». Точно ніколи не буде, знаючи з практики 24-річної служби (в СБУ), поділене на маленькі шматочки і продане, або роздерибанено, роздано. Буде як цілісний майновий комплекс, працювати для держави» - запевнив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Володимир Ширма додав, що в СБУ зараз є санаторії в Одесі та Трускавці і цими двома санаторіями «користуються всі громадяни України».

Ми запитали, скільки за останні кілька років виділяли з обласного бюджету коштів на підтримку санаторію «Дениші», яке конкретної відповіді не отримали.

«Зараз не можу сказати точно, але підтримка з обласного постійно була», - відповів Володимир Ширма.

«Виділялися кошти, напишіть журналістський запит», - додав Віталій Бунечко.

Нагадаємо, 6 березня 2023 року Житомирська обласна рада отримала лист від Служби безпеки України щодо передачі їм санаторію «Дениші» та земельної ділянки під ним: звернення 3 березня підписав заступник голови СБУ Олександр Якушев, який 6 березня був звільнений з цієї посади указом президента. 10 березня бюджетна комісія Житомирської облради підтримала звернення СБУ про передачу санаторію «Дениші» в державну власність.

Як повідомляв Житомир.info, у першій декаді березня 2021 року депутатська комісія з питань комунальної власності та майнових відносин Житомирської облради погодила надання 678 тис. грн підтримки санаторію «Дениші», який через коронавірус уже тоді мав 3 млн грн збитків. Станом на 16 липня цього ж року дохід КП «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» становив 3,7 млн грн, водночас збитки перевищили 4,5 млн грн. Наприкінці 2021 року на підтримку санаторію «Дениші» виділяли з обласного бюджету 3 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада сесія санаторій СБУ Дениші приватизація вул.Грушевського ЖБК  
Матеріали по темі