Суспільство

Підприємство поблизу Житомира перетворює на вторсировину старі лампи розжарювання, які обміняли на світлодіодні

11 May 2023, 17:44

Лампи розжарювання, які люди обмінюють у відділеннях Укрпошти на Житомирщині, утилізують на чотирьох тутешніх переробних підприємствах. Як усе відбувається показує директор одного з таких підприємств неподалік Житомира, яке вже переробило понад мільйон жарівок.

«Для того, щоб нам далі провести процедуру утилізації, потрібно розпакувати і підготувати матеріал у чистому вигляді, щоб лампочку можна було пускати на шредер для перемелювання. Робота кропітка, тому що нам би було звісно краще щоб вони були насипом в ящику. Але, наші працівники проводять таку процедуру, також сортують макулатуру, яка потім піде теж на подальшу переробку на спеціалізовані підприємства», - розповідає директор ТОВ «АМБ Рециклінг» Андрій Дручинський.

Відтак лампи засипають у шредер, який подрібнює скло на друзки, відділяючи цоколь.

«Вже ось маємо таке скло, яке згодом буде ще домелене і відповідним чином маємо вже тут цоколя після першого вступного змелювання. Тут практично у всіх цоколях є скляні елементи, як буде йти на другий шредер, то буде подрібнюватись, щоб їх видавити і утворити чистий матеріал для подальшої переробки», - показує директор ТОВ «АМБ Рециклінг» Андрій Дручинський.

Щоб відсортувати самі цоколі, на підприємстві використовують спеціальний магніт.

«Цоколя у чистому вигляді, вони є різних видів - алюмінієві та металеві. Коли у нас цоколя в міксі, ми їх запускаємо на магнітний сепаратор, щоб їх розділити», - додає директор ТОВ «АМБ Рециклінг».

Таким чином, говорить Андрій Дручинський, отримують безвідходне виробництво.

«Ми робимо таку технологію, що жоден вид відходів, який утворюється в процесі переробки лампочок не потрапляє на полігон. Готові матеріали для передачі їх на металургійні підприємства, які будуть використовувати ці елементи для повторного використання. Скло буде передаватися на спеціальні підприємства, які виготовляють залізобетонні конструкції», - зауважує директор ТОВ «АМБ Рециклінг» Андрій Дручинський.

За даними управління екології та природних ресурсів, до Житомирської області надійшло близько 2,5 мільйонів світлодіодних ламп. Менше половини з яких вже віддали людям замість старих жарівок.А от утилізувати вдалось трохи більше півмільйона й на зараз на поштових відділеннях лишається понад 200 тисяч ламп розжарювання, які досі не доїхали на переробку.

«В залишку не вивезених з поштових відділень близько 200 тисяч ламп. Це пов’язано з тим, що працівники Укрпошти звозять лампи в пункти збору в міста Звягель, Коростень і Житомир і цей процес іще триває. Як тільки вони будуть звезені у пункти збору, одразу суб’єктами підприємницької діяльності, які утилізують лампочки будуть вивезені. Також логістика, якщо в Звягелі, наприклад зараз є зібраних 40 тисяч лампочок, то відповідно відправляти автомобіль за ними підприємцям економічно не вигідно. Тому вони чекають поки набереться хоча б 70 - 80 тисяч», - коментує начальник управління екології та природних ресурсів Житомирської ОВА Олександр Кондратюк.

Процес обміну ламп розжарювання в Україні продовжується, щоправда, від 1 травня це можна зробити лише в обласних центрах.

Нагадаємо, з 30 січня 2023 у житомирян з’явилася можливість обміняти лампочки розжарювання на світлодіодні у відділеннях «Укрпошти». 7 лютого обмін старих ламп на нові енергоощадні за програмою ЄС та Уряду став доступний у всіх міських та селищних відділеннях «Укрпошти», з 25 лютого – й у селах.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області чотири підприємства будуть утилізувати старі лампи: роботи виконуватимуться за рахунок екологічного податку.

Програма обміну лампочок підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик президента Володимира Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складником підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лампа утилізація електроенергія обмін  
Матеріали по темі