Місто

Плани відновлення житомирського ліцею №25: буде два корпуси, чекають фінансування від Португалії

14 September 2023, 18:06

В жовтні 2023 року має відбутися зустріч на рівні міністерства щодо відновлення ліцею №25, Португалія обіцяє профінансувати відбудову закладу.

Про це 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин, відповідаючи на питання читачів.

На початку мер в чергове спростував чутки про те, що влада не планує відновлювати ліцей №25.

«99% громад в Україні, де є зруйновані школи, розподілити учнів по різних школах, і відклали не питання до кінця війни. У нас 3 200 дітей перебуває за кордоном і місця в школах є, ми могли б зробити так само. Але ми з самого початку говорили, що хочемо відновити ліцей №25, бо це фактично ліцей, який повністю зруйнований, цей ліцей має бути символом нашої перемоги, це має бути ліцей абсолютно нової якості», - сказав Сергій Сухомлин.

Міський голова зазначив, що земельна ділянка на вул.Мала Бердичівська, 18, де знаходиться зруйнований заклад, має призначення має цільове призначення «для закладів освіти». На найближчій сесії ділянку зареєструють за ліцеєм №25.

«Спочатку ми хотіли повністю знести будівлю, але змінили своє рішення і віднесли демонтаж до проекту будівництва. На сьогодні ми заповнили усі документи та запити для португальського архітектурного бюро. В жовтні має відбутися зустріч на рівні Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти Португалії, Житомирської обласної адміністрації і міської ради з приводу плану з відновлення ліцею. Не можу зазначити конкретні терміни, фінансувати відбудову обіцяє Португалія... Коли буде чіткий план дій від Португалії, то тоді запросимо працівників ліцею і батьків до участі у цьому процесі. Якщо Португалія найближчим часом, в жовтні, не дасть чітких термінів щодо будівництва, бо діти не можуть чекати рік-два-три, то ми почнемо робити це самі», - повідомив Сергій Сухомлин.

Мер запевнив, що у відбудованому ліцеї будуть навчатися і учні молодших класів: планують зробити два окремих корпуси – для учнів 1-9 класів і для учнів 10-12 класів.


Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської міської ради 30 серпня внесли зміни в рішення щодо демонтажу зруйнованої будівлі ліцею №25: будуть зносити лише після затвердження проєкту відбудови закладу.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання. Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт.

На сесії Житомирської міської ради 23 лютого 2023 року депутати проголосували за виділення коштів на демонтаж зруйнованого ворожими обстрілами ліцею №25: в програмі на демонтаж ліцею закладено 9,5 млн грн, на сесії виділили з бюджету 3 млн грн, а іншу суму додадуть після проведення тендеру на роботи з демонтажу будівлі. 14 березня управління капітального будівництва уклало договір на розроблення проєктно-технологічної документації з демонтажу будівлі ліцею №25: за 99 тис. 897,96 грн ТОВ «Еліт Проект Груп» до 28 квітня 2023 року мало розробити проєкт.

14 травня УКБ провело тендер на демонтаж будівлі ліцею № 25 за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 18 з очікуваною вартістю 18 млн 599 тис. 049,60 грн, де переможцем стало житомирське ПП «Елітбуд-1» з пропозицією 8 млн 956 тис. 482 грн, але договір з переможцем так і не уклали.

Кілька батьків учнів зруйнованого ліцею №25 наприкінці червня 2023 року звернулися до суду, щоб скасувати рішення міської ради про демонтаж будівлі, бо впевнені, що її можна відновити: для забезпечення позовних вимог суд ухвалив рішення про заборону демонтажу ліцею до завершення судового процесу. 24 липня 2023 року міськвиконком прийняв рішення встановити паркан. До кінця серпня Житомирський ліцей №25 закупив матеріали та послуги зі встановлення огорожі навколо зруйнованої будівлі на вулиці Мала Бердичівська, сумарна вартість – 196 тис. 760,54 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей №25 демонтаж відбудова Португалія ліцей Сухомлин 
Матеріали по темі