Економіка

Непрацюючі індустріальні парки виключать з реєстру, але житомирському це поки не загрожує

9 October 2023, 14:59

Непрацюючі індустріальні парки виключать з реєстру.

Про це 9 жовтня повідомляє пресслужба Комітету Верховної ради з питань економічного розвитку.

«Держава створила податкові та митні стимули для резидентів індустріальних парків, багатьом з них громади надали пільги за місцевими податками, на розвиток їхньої інфраструктури у законопроєкті про Державний бюджет України на 2024 рік передбачено 1 млрд грн. Ця підтримка має бути спрямована індустріальним паркам, де місцева влада і керуючі компанії активно шукають інвесторів, будуть промислові будівлі, підводять дороги і маршрути громадського транспорту, залізницю, електрику й газ. Для всіх інших - процедура виключення з Реєстру і можливість повернутись до нього після опрацювання помилок. Виключення непрацюючих парків з реєстру передбачено Законом України про індустріальні парки, зокрема змінами, які були внесені ще в 2021 році. Всі, хто мав бажання привести свою роботу у відповідність до вимог Закону, мали на це два роки. Цього більш ніж достатньо», - наголосив заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський.

Він повідомив, що виключення індустріального парку з Реєстру індустріальних парків не є підставою для його ліквідації. Індустріальний парк, виключений з Реєстру індустріальних парків, може бути повторно включений до нього не раніш як через 6 місяців після виключення такого індустріального парку з Реєстру індустріальних парків.

«У 2024 рік Україна має вступити з оновленим реєстром індустріальних парків, які не чекають з моря погоди склавши руки, а створюють всі необхідні умови, щоб виграти конкуренцію за інвестиції» - зазначає парламентар.

Перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська в коментарі Житомир.info зауважила, що виключення з реєстру індустріальному парку «Житомир-Схід» не загрожує.

«Виключення з реєстру нашому індустріальному парку не загрожує, бо там є учасник – ТОВ «Житомирська меблева фабрика», однак наразі підприємство не здійснює діяльність. Раніше такі розмови (про виключення з Реєстру) вже були, Мінекономіки робило моніторинг і непрацючі – це ті, де немає учасників. Загрози виключення з Реєстру ми не вбачаємо», - сказала Світлана Ольшанська.

До речі, житомирський індустріальний парк «Житомир-Схід» з назвою «Aero» є в переліку проєктів, які мер презентує на міжнародних заходах.

Нагадаємо, 28 грудня 2015 року депутати проголосували за дозвіл на розробку детального плану території для розміщення індустріального парку по Київському шосе. Наприкінці жовтня 2016 року індустріальний парк «Zhytomyr East» був включений до державного реєстру індустріальних парків України. 9 березня 2017 року депутати Житомирської міської ради одноголосно підтримали проєкт рішення про укладання меморандуму про партнерство з ТОВ «Житомирська меблева фабрика», яке планувало побудувати підприємство на території індустріального парку.

ТОВ «Житомирська меблева фабрика» зареєстроване в Житомирі 1 березня 2017 року, має статутний капітал 5 млн грн і основний вид діяльності – виробництво інших меблів, власниками є ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Унібудінвест"» (99,8%) та Юрушев Леонід Леонідович (0,20%).

В липні 2018 року в інтерв’ю мер Сергій Сухомлин говорив, що меморандум підписаний, земля передана, інвестор сумлінно вносить плату за оренду земельної ділянки, але поки нічого не будує.

В червні 2020 року в інтерв’ю Житомир.info директор «Агенції регіонального розвитку Житомирської області» Артем Сачук розповідав про «мертвий» житомирський індустріальний парк, де збиралися за 2,5 мільярди гривень інвестицій побудувати меблеву фабрику на понад 1200 робочих місць.

17 березня 2021 року на дистанційній позачерговій сесії Житомирської міської ради депутати виділили 2,2 млн грн на будівництво індустріального парку на умовах співфінансування з ДФРР. В жовтні 2021 року регіональна комісія вирішила 15 млн грн коштів ДФРР, які мали використати на будівництво житомирського індустріального парку, перенаправити на завершення будівництва ЦНАПу у місті Баранівка. На 2022 рік серед об’єктів, на які планували виділити кошти ДФРР, було будівництво індустріального парку по Київському шосе в місті Житомирі на загальну суму 27,1 млн грн, співфінансування з місцевого бюджету – 3 млн грн.

Зауважимо, що 28 серпня 2021 управління капітального будівництва міської ради оголосило тендер на будівництво індустріального парку в Житомирі з очікуваною вартістю 31,8 млн грн: аукціон відбувся 21 жовтня, було 4 учасники, переможцем стало ПРБФ «Комунальник» з пропозицією 27 млн 347,1 тис. грн. Черговою додатковою угодою до укладеного 16 листопада 2021 року договору строк будівництва проводжений до 31 грудня 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, розпорядженням Кабінету міністрів від 19 серпня 2022 року до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено індустріальний парк «Малин-Захід».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: індустріальний парк ВР Кисилівський інвестор Ольшанська  
Матеріали по темі