Влада

Мер із головами ОТГ поїде у Словенію дивитися на сміттєпереробний завод, щоб побудувати подібний у Житомирі

4 April 2018, 13:29

За тиждень-два мер Житомира з головами ОТГ планує поїздку до Республіки Словенія, щоб оглянути там сміттєпереробні заводи, аналог яких збудують у Житомирі.

Про це міський голова розповів на виконкомі 4 квітня.

«Після 15 квітня плануємо поїздку з головами ОТГ у Словенію подивитися сміттєпереробні заводи, які нам пропонують побудувати в Житомирі. Зараз ми розглядаємо 10 ділянок, де потенційно може розміщуватися цей завод. ТЕО (техніко-економічне обґрунтування – ред.) вже виготовляється, сесія проголосувала на виділення коштів на ТЕО, воно вже майже готове. Думаю, що у травні на сесії ми вже будемо просити депутатів виділити кошти на сам робочий проект по цьому заводу для того, щоб наступного року почати його будівництво», - сказав Сергій Сухомлин.


Зі слів мера, завод потужністю 100-110 тисяч тонн на рік при однозмінній роботі коштує приблизно 9 мільйонів євро, з біогазовою установкою - на 1,6–1,8 мільйона євро більше. Планується, що завод продаватиме електроенергію по «зеленому» тарифу – близько 1,3 мегавата. Проект заводу коштуватиме декілька мільйонів євро.

«А тепер про те, де брати кошти. У нас є можливість по європейському гранту виділення під цей проект порядка 2-2,5 млн євро, і міжнародна фінансова корпорація AFC готова надати кредит нашому місту. Ми вже кілька разів спілкувалися, до нас приїжджав експерт зі Сполучених Штатів, ми відпрацьовували на полігоні, і в нас була зустріч. Вони підтвердили, що готові фінансувати цей проект», - розповів Сухомлин.

Зі слів міського голови, розглядається альтернативне джерело фінансування, при якому бюджетні кошти зовсім не витрачатимуться, але дещо зростуть тарифи за вивезення сміття.

«Учора (3 квітня) була компанія, яка готова за свої кошти це побудувати за приблизно ті самі суми, і треба буде трохи підвищити тариф, але не набагато. Якщо зараз вони зроблять пропозицію, ми будемо виносити це на обговорення. Можливо, там зовсім не треба буде вкладати бюджетні кошти і брати кредити», - зауважив мер.

Нагадаємо, міське сміттєзвалище на Крошні у Житомирі було відкрите ще у 1957 році і вже давно перевантажене. У 2016 році китайська компанія, яка будує сміттєпереробні заводи, після Закарпаття та Тернополя приїхала до Житомира, а міська влада у відповіді на петицію щодо будівництва заводу з переробки сміття поскаржилась, що будівництво своїми силами неможливе, так як міський бюджет не має можливості сплачувати відсотки по довгостроковим кредитам.

У жовтні 2015 року в Житомирі під керівництвом колишнього депутата міської ради Валентина Стойка запустили новий сміттєпереробний комплекс, однак він довго не протримався, заборгувавши бюджету міста майже 1 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, за мерства Віри Шелудченко був укладений попередній потрійний договір на створення сміттєпереробного підприємства між КАТП та двома фірмами – німецькою та чеською, але у 2007 році будівництво сміттєпереробного заводу гальмувало непорозуміння між міською владою та керівництвом Житомирського району. В квітні 2010 року Шелудченко повідомляла, що канадська компанія «Terreau-BPR» готова інвестувати 50-70 млн доларів і за два роки побудувати сміттєпереробний завод на околиці Житомира.

В грудні 2010 року мер Володимир Дебой та губернатор Сергій Рижук зустрічалися з представниками ізраїльської компанії «Arrow ecology», яка була зацікавлена в будівництві сміттєпереробного заводу в Житомирі.

На початку листопада 2013 року мер Володимир Дебой говорив, що вже мова не йде про будівництво заводу, а лише про лінію по сортуванню сміття. В травні 2014 року в. о. мера Любов Цимбалюк зустрічалась з представниками німецької компанієї «INSIL» і обговорювала можливість будівництва сучасного заводу з переробки побутових відходів: проект передбачав створення близько 70 робочих місць, тривалість будівництва заводу – 18 місяців, розмір ділянки, необхідної для створення підприємства – 4 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття сміттєпереробний завод  
Матеріали по темі