Влада

​У Житомирській облраді створять робочу групу, щоб розібратись у ситуації з Довбиським психінтернатом

4 October 2018, 14:11

У Житомирі створять робочу групу, щоб вирішити проблему з Довбиським психоневрологічним інтернатом, де пацієнтів тримали за гратами, а після втручання прокуратури випустили на волю.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облради.

3 жовтня у Житомирі відбулась нарада із керівниками інтернатних установ області, яку провели у зв’язку з двома прикрими випадки за останній місяць: це ситуація з КУ «Тетерівський дитячий будинок-інтернат», а другий випадок – це по закладу у смт Довбиш.

«Щодо ситуації в Тетерівці– ці речі недопустимі, і якщо керівник винен, він відповідатиме», - зазначив голова обласної Володимир Ширма.

А от по Довбиському психоневрологічному інтернаті ситуація неоднозначна. Там відбулась зміна режиму, відділення закритого типу стало відкритим. Ці зміни відбулись після перевірки працівниками прокуратури, які знайшли порушення законодавства у роботі закладу. А саме, тримання у закритому відділенні людей, які судом не визнані недієздатними. Зазначимо, що мова йде про майже три десятки пацієнтів, які мають психічні розлади, з проявами агресії, а 12 з них потрапили сюди після скоєння важких злочинів - убивств чи зґвалтувань. В результаті ці люди тепер вільно пересуваються територією інтернату та селищем, наражаючи при цьому людей на небезпеку.

Отож, за підсумками наради було вирішено створити робочу групу у складі представників ГУ НП в Житомирській області, прокуратури, управління охорони здоров’я, департаменту праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації та депутатів обласної ради.

«Спільним розпорядженням з головою ОДА ми цю групу впродовж двох днів створимо. Вона має невідкладно напрацювати шляхи вирішення даної проблеми з урахуванням наших можливостей, законодавчих аспектів», - зазначив у підсумку Володимир Ширма.

Також голова обласної ради наголосив, що в області працює 8 установ такого типу як КУ «Довбиський психоневрологічний інтернат», тож вкрай важливо вже зараз почати працювати над тим, як не наражати на небезпеку персонал закладів та жителів населених пунктів в таких умовах.

Нагадаємо, 28 вересня 2018 року прокуратура повідомила, що у Довбиському психінтернаті в Житомирській області хворих тримали за ґратами. Після зміни режиму закладу жителі селища стали боятися виходити на вулицю.

Як повідомляв Житомир.info , 19 вересня 2018 року поліція заявила про затримання та взяття під домашній арешт керівника спецінтернату та його зятя, які експлуатували дорослих вихованців. Експлуатував підопічних керівник Тетерівського інтернату, про що Житомирська облрада 20 вересня повідомила в офіційному коментарі. Розпорядженням за підписом першого заступника голови облради Сергія Крамаренка директора інтернату відсторонили від посади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат 
Матеріали по темі