Влада

Верховний Суд визнав, що газівники мають за свій рахунок встановлювати квартирні лічильники, - Житомирська міськрада

28 December 2018, 12:24

Верховний Суд визнав обов’язок газорозподільних організацій встановлювати індивідуальні прилади обліку газу в багатоквартирному будинку за свій рахунок, а не за рахунок побутових споживачів газу.

Повідомлення про це 28 грудня оприлюднила прес-служба Житомирської міської ради. У тексті Постанови Верховного Суду України від 7 листопада 2018 року йдеться про протистояння споживачів газу і підприємства «Криворіжгаз» щодо встановлення індивідуальних газових лічильників.

«Відповідний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 07.11.18 у справі №214/2435/17, з ним можна ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77910919. Тобто, у випадку відмови газорозподільної організації (у місті Житомирі це – ПАТ «Житомиргаз») встановити індивідуальний квартирний прилад обліку газу за рахунок газорозподільної організації доцільним є застосування вказаної правової позиції під час захисту своїх прав у суді», - інформує прес-служба з посиланням на юридичний департамент Житомирської міськради.

Юрдепартамент нагадує: згідно з положеннями статті 6 Закону України № 3533-VI «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» газорозподільні підприємства зобов'язані до 1 січня 2021 року забезпечити встановлення лічильників газу тільки для приготування їжі для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках.

Нагадаємо, у серпні 2018 року Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу ПАТ «Житомиргаз», визнавши законність встановлення загальнобудинкових лічильників у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян. З червня 2017 влада через суд намагалася зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців. 1 серпня 2017 мер Сергій Сухомлин закликав житомирян долучитися до колективного позову проти дій газового монополіста, однак у вересні 2017 ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» програла суд проти газового монополіста. У серпні 2017 позов щодо проведення перерахунків в інтересах житомирян подала Житомирська місцева прокуратура. 22 січня 2018 року апеляційний суд Житомирської області визнав незаконним використання показників будинкових лічильників обліку газу, після чого «Житомиргаз» пояснив, як платитимуть мешканці багатоповерхівок, де були встановлені лічильники.

6 червня 2018 року Корольовський районний суд м.Житомира визнав незаконним встановлення будинкових лічильників газу. 8 червня на брифінгу в прокуратурі області пояснили, що у 2016 році ПАТ «Житомиргаз» здійснило встановлення прибудинкових лічильників на 116 будівлях міста без згоди співмешканців, які проживали у цих будинках, та без згоди контролюючих органів Житомирської міської ради. Суд визнав неправомірними дії ПАТ «Житомиргаз» та ТОВ «Житомиргаз Збут» і зобов’язав провести перерахунок за споживання газу з 1 січня 2017 року та демонтувати будинкові лічильники. 12 червня 2018 «Житомиргаз» повідомив, що не збирається робити перерахунок і буде оскаржувати рішення суду щодо загальнобудинкових лічильників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Скоропад Житомиргаз суд лічильник газ  
Матеріали по темі