Місто

Компанія, яка будує заправку на проспекті Незалежності у Житомирі, запропонувала мешканцям гроші на благоустрій

23 October 2019, 14:34

Житомиряни, які надвечір 22 жовтня вийшли на протест, обурюючись будівництвом АЗС на проспекті Незалежності, перекривали дорогу впродовж приблизно трьох годин – з 17:00 до 20:00 год.

Про те, що акція протесту скінчилася близько 8-ї вечора, журналісту Житомир.info 23 жовтня розповіли у пресслужбі патрульної поліції Житомирської області.

Заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк у коментарі Житомир.info зазначив, що представники влади до людей не виходили. За його інформацією, інвестор та протестувальники ще раніше знайшли компроміс.

«Раніше було рішення стосовно робочої групи. Мені також відомо, що інвестор пообіцяв задовольнити усі вимоги протестувальників щодо роботи заправки. Чому люди знову вийшли, я не знаю», – сказав Сергій Кондратюк.

У ТОВ upg, яке почало будівництво нового автозаправного комплексу на проспекті Незалежності, підтверджують, що домовилися з жителями довколишніх будинків, пообіцявши їм кошти на благоустрій біля багатоповерхівок. У головному офісі компанії, який знаходиться у місті Коростень Житомирської області, запевняють, що мають усі необхідні документи на будівництво, а санітарних норм дотримуються.

«Неодноразово заявлялося, що земельна ділянка, про яку йде мова, знаходиться у нашій приватній власності. Усі дозвільні документи згідно з нинішнім законодавством на об’єкт отримані, усі норми витримані – санітарні, протипожежні, екологічні тощо. Дозвіл на виконання будівельних робіт наявний. Але враховуючи те, що є соціальний конфлікт, проводилася зустріч інвестора з ініціативною групою жителів будинків. Була досягнута домовленість про те, що будуть виділені певні кошти на фінансування їхніх ОСББ, кожне ОСББ визначається, що вони хочуть робити, – утеплення, дитячі майданчики тощо. На сьогодні нами вже встановлений дитячий майданчик на території одного з будинків. Планувалося будівництво додаткових паркувальних місць для людей. Більшість не проти заправки. Але, бачите, є люди, які у будь-якому випадку категорично проти. Це тих приблизно 40 людей, які вчора протестували. Ми максимально, як можемо, так ідемо на компроміс. Але ж, зачекайте, ми живемо у правовій державі, у нас же, як у інвестора цього будівництва, теж є якісь права. Однак вони блокують заїзди, ми не можемо ні потрапити на територію, ні заїхати на нашу приватну власність», – прокоментувала ситуацію головний архітектор ТОВ upg.

Вона зауважила, що, відповідно до Державних будівельних норм, мінімальна відстань від АЗС до помешкань має становити 50 метрів. А заправка, яка має зводитись, буде віддалена від найближчого житлового будинку на 54,5 метра.

Головний архітектор переконує: якби відстань була неналежною, документація на будівництво не прийшла б експертизи.

«Повірте, ми б не пройшли комплексну експертизу, 10 осіб не поставили б підписи під документами», – запевняє архітектор.

Зазначимо, 3 жовтня 2019 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зауважував, що керівництву upg пропонували кілька ділянок на вибір для обміну. У компанії кажуть, що жодна з запропонованих ділянок їм не підходить, бо не рівноцінна тій, що на проспекті Незалежності.

«Справа в тому, що ті ділянки, які мерія може нам запропонувати, взагалі нерівноцінні цій земельній ділянці. Уже не кажучи про те, що у проєктні роботи, узгодження технічної документації вкладена велика сума грошей. Механізму, за яким це все буде відшкодовуватись, ми так і не знайшли», – стверджує головний архітектор компанії.

Нагадаємо, 22 жовтня 2019 року, рівно через місяць після попереднього перекриття, кілька десятків людей вийшли на житомирський проспект Незалежності. Вони ходили по пішохідному переходу з плакатами та дитячими візками, виступаючи проти будівництва автозаправки на просп. Незалежності, 29.

Як повідомляв Житомир.info, протести проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 тривають ще з 2017 року. Так, 23 серпня 2017 житомиряни перекрили проспект Незалежності, протестуючи проти заправки біля своїх будинків. Жителі мікрорайону «Міськмолзавод» з плакатами приходили на позачергову сесію міської ради 29 серпня того ж року, і мер Сергій Сухомлин пообіцяв зустрітися з ініціативною групою і розібратися в законності будівництва АЗС. 31 серпня 2017 року близько сотні людей на знак протесту проти будівництва АЗС перекрили проспект Незалежності, безперервно рухаючись двома пішохідними переходами.

Законність будівництва АЗС по проспекту Незалежності у Житомирі мала перевірити місцева прокуратура, до якої за допомогою звернулись обурені мешканці прилеглого мікрорайону. У міській раді тоді створили робочу групу по цьому будівництву, проте уже у вересні 2017 вона припинила свою роботу, бо громада подала до суду.

У вересні 2019 року мережа АЗС upg повідомила про початок будівництва нового автозаправного комплексу в Житомирі за адресою: проспект Незалежності, 29. Відкриття нового АЗК заплановане на початок 2020 року.

22 вересня 2019 року кілька десятків людей, протестуючи проти будівництва АЗС, перекрили дорогу по вулиці Покровській, поряд перехрестя з проспектом Незалежності. 26 вересня мер Житомира створив робочу групу, яка має розглянути колективне звернення від 28 серпня 2019 року щодо ситуації на проспекті Незалежності. 3 жовтня 2019 противники АЗС, дехто — в медичних масках та протигазах, влаштували акцію біля приміщення Житомирської міської ради. Того ж дня мер Сергій Сухомлин пообіцяв тристоронню зустріч щодо будівництва автозаправки на проспекті Незалежності, 29.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: заправка АЗС просп. Незалежності  
Матеріали по темі