Місто

Чому в Житомирі постійно утворюються провалля над колектором на Східній

6 April 2021, 18:30

На Східній провалився асфальт, а житомирський водоканал проводитиме ремонтні роботи - новини із таким заголовком з’являються в Житомирі чи не кожного року, а подекуди й кілька разів на рік. Для житомирян вже стало звичною справою бачити огороджену ділянку дороги на Східній поблизу перехрестя з Грушевського. Іноді водії старанно об’їжджають цю частину вулиці, але іноді автівки потрапляють в котловани. На житомирському водоканалі пояснюють: постійні провалля виникають через зношеність мереж. Загалом у Житомирі 280 км каналізаційних мереж і 71% з них, перебувають в аварійному стані. Середній вік систем водопостачання та водовідведення близько 50 років. Термін їх експлуатації минув близько 25 років тому і тепер вони просто валяться. І коли це відбувається, утворюються провалля.

«Коли колектор є гравітаційним, а саме такий йде під вулицею Східною і його довжина більше 4 кілометрів, він йде на багато більшій глибині. Чому так, бо для того, щоб він дійсно був гравітаційним, або ж міг сам стікати, потрібно робити правильний нахил. І для того, щоб це можна було зробити такі колектори прокладають на великій глибині. І ми стикаємось з тим, що наші колектори бувають на відмітці мінус 8 м, а інколи навіть більше. В середньому нам доводиться доволі глибоко копати, на глибину не менше, ніж на 6 метрів. І діаметр самопливного гравітаційного колектору зазвичай більший, бо з тиском ми можемо по меншому діаметру пропускати стоки, а без тиску потрібне більший діаметр. І коли обвалюється такий колектор? Я хотів би зауважити, що у обвалів є певна сезонність і ви абсолютно праві, коли кажете, що їх підмиває. Його підмиває під час весняного танення снігу та рясних дощів навесні, або восени. Тобто, в них справді два сезонних періоди», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Велика вартість реконструкції не дозволяє повністю замінити подібний колектор довжиною в кілька кілометрів, але на водоканалі кажуть: щоразу латають трубопроводи.

«В нас є своя стратегія на випадок, якщо він провалюється. У нас є запас трубопроводів великого діаметра. Це сучасні пластикові трубопроводи з поліетилену високої щільності і якщо в нас є провалля, то в нас завжди на складі є такий запас, який ми використовуємо для санації такого колектору. Це важка робота. Через велику глибину, через те, що котлован потрібно робити на проїжджій частині. Це також і дороговартісна робота, бо відновлення благоустрою – це теж недешево: зазвичай вони проходять під проїжджою частиною і відновити усе коштує грошей», - каже Андрій Нікітін.


Складність роботи директор водоканалу пояснює глибиною, на якій прокладено трубопроводи і підприємство вже інвестувало кошти в нове обладнання, яке дозволяє проводити ремонти швидше.

«Ми зазвичай, я маю на увазі наше суспільство, реагуємо на будь-які речі і вимагаємо швидкого вирішення. В попередні роки, коли я ще не працював, то коли провалився колектор, то одразу ж казали: терміново пишіть проєкт, будемо фінансувати. зробили проєкт, він пройшов експертизу, минуло пів року, є проєкт, беріть фінансуйте. Відповідь: грошей нема. І потім ця історія повторювалась із року в рік. Терміново проєкт, а ось же, проєкт, а грошей нема. Нам не треба емоційно реагувати на такі виклики, а потрібно планувати. І якщо ми не можемо профінансувати, то потрібно мати план «Б». Для нас план «Б» - це поступова ліквідація кожного провалля і встановлення там нових трубопроводів. Але зазвичай - це не більше, ніж 100 метрів. по 60, по 100 метрів – це те, що ми робимо. Чому саме так, бо 50 метрів – це відстань між колодязями. І разом з розміром провалля десь так і виходить», - розповідає директор КП «Житомирводоканал».

Знизити відсоток аварійних мереж у Житомирі зможуть лише впродовж кількох наступних років.

«Ця стратегія не каже нам, де саме знаходиться колектор. Ми маємо додатково планувати. Але де взяти кошти – ми розуміємо саме з цієї стратегії. Просто пояснити це неможливо, але давайте спробуємо. У нас є амортизація. Наприклад, в 2020 і в 2021 році у нас амортизація складає десь приблизно 17 мільйонів гривень, на реконструкцію об’єктів водопостачання і каналізації. Наприклад, вже в 2023 році, коли нам на баланс поступлять оновлені очисні споруди води і каналізації, цих амортизаційних коштів буде в п’ять разів більше. Вони будуть доходити до 100 мільйонів гривень. Що таке амортизаційні кошти? Це кошти, які є в нас в тарифі і які ми маємо спрямувати на внутрішнє самоінвестування, на оновлення основних засобів. І вже ця стратегія нам каже, як ми маємо планувати використання цих коштів, які з’являться у нас в 2023 році. Ця стратегія каже, щоб виконувати план з прокладання каналізаційних мереж, а у нас план має складати на рік від 4,5 до 6,5 км, то ми маємо 50% від інвестиційної програми спрямованої на водовідведення інвестувати в заміну цих колекторів. Тоді ми з існуючої відмітки 71% застарілих колекторів в цьому році знизимо їх до 46%. Ось так працює ця стратегія», - розповідає Андрій Нікітін.

Нагадаємо, на вулиці Східній у Житомирі 10 березня цього року стався порив каналізаційного колектору, внаслідок чого на проїжджій частині утворилося провалля.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2015 року на вулиці Східній біля школи №8 у зв'язку з аварією каналізаційного колектору провалився асфальт, для ремонту рух транспорту перекрили більш ніж на півтора місяця. 9 березня 2016 року на Східній знову прорвало трубу, рух транспорту перекрили по частині вулиці. Директор водоканалу розповідав, що ремонт колектору на вулиці Східній у Житомирі затягнеться до кінця квітня та жалівся на нестачу техніки. В середині травня 2016 року водоканал почав другу частину планових ремонтно-відновлювальних робіт по заміні каналізаційного колектору на Східній. У червні 2016 року у Житомирі на перехресті вулиць Київської та Східної на дорозі знову провалився асфальт та утворилася яма. 28 квітня 2017 року недалеко від перехрестя вулиць Східна — Михайла Грушевського знову стався провал колектору.

30 січня 2018 року у зв’язку з проривом самоплинного колектору в Житомирі на вулиці Східній був обмежений рух транспорту та не ходили тролейбуси. Ремонтні роботи були завершені до 2 лютого. 4 квітня цього ж року на Східній у Житомирі через прорив колектору на дорозі утворилося провалля. 7 лютого 2019 року КП «Житомирводоканал» повідомило, на вулиці Східній, 103 у Житомирі стічні води вимили ґрунт і призвели до провалу дорожнього полотна. Наприкінці травня 2019 року на перехресті вулиць Східної та Грушевського, поблизу зупинки громадського транспорту, знову через аварійний колектор провалився асфальт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал колектор вул.Східна Нікітін  
Матеріали по темі