Інтерв'ю

Інтерв’ю з мером Житомира про великі проєкти, нових депутатів, старі дерева і транспортні плани

9 June 2021, 10:43

У вересні 2020 року, перед місцевими виборами, було інтерв’ю з мером Житомира про виконання обіцянок за час першої каденції. 25 жовтня 2020 року Сергій Сухомлин, який балотувався від партії «Пропозиція», переміг у першому турі та залишився мером на другий термін: за нього проголосували 29 тис. 185 людей. Які великі проєкти планують завершити у перший рік нової каденції Сергія Сухомлина, а які – почати, чи завершена вже реконструкція центру міста, коли житомиряни матимуть достойний громадський транспорт, як працюється з новими депутатами та чи сподобався «тролінг» на затопленій Покровській – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.info з мером Житомира.

- Які великі проєкти плануєте завершити в цьому році?

- В цьому році плануємо завершити будівництво ТЕЦ (теплова електростанція, що виробляє одночасно електроенергію й тепло – авт.), яка будується за кошти швейцарського уряду при співфінансуванні з міським бюджетом. Плануємо до вересня закінчити всі роботи, потім буде пусконаладка, і хочемо до опалювального сезону запустити цю ТЕЦ. Це буде перша така ТЕЦ не тільки в Житомирі, а й в Україні, проєкт дуже важливий з точки зору економіки підприємства теплокомуненерго, забезпечення його електричною енергією. Рік тому, коли тільки пройшов тендер, був карантин, і у швейцарських партнерів було побоювання, що ми можемо пригальмувати будівництво і «не витягнути» цей проєкт, але він йде про графіку, і восени вже плануємо підключити і здати в експлуатацію.

- Як це відобразиться на платіжках житомирян за тепло?

- В платіжках це ніяк не відобразиться, скажу чесно, теплокомуненерго отримає більш дешеву теплову енергію і фактично безкоштовну електроенергію для забезпечення свого підприємства. Але кожен рік бюджет міста надає дотацію цьому підприємству приблизно на 30-40 мільйонів гривень, а то й більше, постійно йдуть суди з «Нафтогазом» по, фактично, боргам держави, «Нафтогаз» арештовує рахунки «Житомиртеплокомуненерго» і стягує пеню, штрафи. І перехід з газу на альтернативне опалення, на деревину, зменшить залежність міста від газу, від претензій «Нафтогазу», і з міського бюджету не потрібно буде виділяти кошти на підтримку цього комунального підприємства. Приблизно за два роки ми повинні вийти на ситуацію, коли теплокомуненерго перестане бути збитковим.

Мер Житомира на будівництві ТЕЦ, грудень 2020 року

- Ще який проєкт плануєте завершити?

- Перша черга очисних водоканалу, які будуються на вулиці Промисловій, це проєкт Світового банку. Плануємо в цьому році завершити, якщо не буде ніяких форс-мажорів, а вони періодично виникають. Наприклад – здорожчення арматури: коли іноземна компанія виграє тендер, в проєкті вартість арматури там зафіксована 650 доларів, а зараз її ціна збільшується в 2-2,5 раза, то це гальмує процеси. Але поки йдемо по графіку і в планах – здати в цьому році І чергу очисних споруд водоканалу.

- Знову те ж питання – що від цього житомирянам?

- Кожен рік йде зростання вартості комунальних послуг, бо підвищується мінімальна заробітна плата і зростає вартість тієї ж електроенергії. Модернізація водоканалу зменшить споживання електричної енергії приблизно на 40%, і за рахунок цього ми зможемо не підіймати тариф. Другий момент – значно зменшиться кількість людей, які обслуговують обладнання водоканалу, бо воно буде працювати фактично в автоматичному режимі. Це також зменшить фінансове навантаження на комунальне підприємство і дозволить не збільшувати платіжки.

- І якість води в річці, куди зливають стоки, має покращитися?

- Так, але це більш важливо для нашого сусіда Коростишева, який забирає воду з Тетерева нижче за течією і забезпечує місто. Але ми тут говоримо про екологію в цілому. А вже на наступний рік, після введення в експлуатацію станції очищення води, це вплине на якість води в кранах житомирян: плануємо, що зможемо отримати абсолютно питну воду. Є ще задача довести цю воду чистою до квартир людей. Частина водопровідних мереж вже замінюється, і ми зараз ведемо перемовини зі Світовим банком: вони вже готові надавати наступний транш для забезпечення реконструкції водопровідних мереж. На наступному етапі реконструкції водоканалу ми передбачаємо реконструкцію великої кількості мереж і каналізування декількох мікрорайонів міста, саме приватного сектору. Це питання дуже важливе, бо ці всі поверхневі води потім йдуть в наші річки.

Директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін розповідає про реконструкцію очисних, червень 2021 року

- Крім проєктів, пов’язаних з комунальними підприємствами, є ще якісь?

- Якщо говорити про великі глобальні проєкти, то це – аеропорт. Про цей проєкт ми вже не один рік говоримо, але лише в цьому році фактично отримали фінансування з державного бюджету. Сьогодні-завтра (інтерв’ю записувалося 8 червня – авт.) ми очікуємо державну експертизу по проєкту, і після цього буде оголошений міжнародний тендер.

- Вже був навіть проєкт розпорядження Кабміну про відкриття в аеропорту міжнародного пункту пропуску, але в останній момент його зняли з розгляду.

- Так, його зняли з розгляду, бо на той час «Житомир» не був в списку пріоритетних аеропортів. Після цього, десь наприкінці квітня був наказ Міністерства інфраструктури по включенню нашого аеропорту в список пріоритетних, розпорядження готове, воно всіма завізоване, і найближчим часом, я так планую, що на початку липня, ми отримаємо меседж від міністра інфраструктури про те, коли аеропорт «Житомир» отримає статус міжнародного.

- Можете зараз порадувати житомирян, що вже восени вони зможуть літати зі свого аеропорту?

- Восени вони не зможуть літати з Житомира, бо якщо ми на цьому тижні чи на наступному оголошуємо тендер, то по процедурі міжнародний тендер триватиме 2-2,5 місяці, і тільки з вересня може початися реконструкція злітно-посадкової смуги. Ми планували цю смугу робити довжиною 2200 метрів, як смуга аеропорту в Жулянах, але зараз сучасний світ, особливо компанії-лоукостери, переходять на нові модифікації літаків, яким потрібна смуга довжиною 2500 м. Тому ми переробляли частину проєкту, переміщували обладнання, змінювали конфігурацію, і зараз у новому проєкті вже передбачена смуга 2500 метрів.

- Тобто відкриття пункту пропуску без нової смуги – це ні про що?

- Це не зовсім так, бо частина літаків зможе прилітати в Житомир для технічного обслуговування: ангар збудований і компанія «ЯнЕйр» надає такі послуги, там ремонтуються її літаки, а відкриття пункту пропуску дасть можливість й іншим прилітати. Також це важило для нашого фестивалю «KorolevAviaFest», який плануємо проводити кожен рік, і в серпні теж плануємо, що буде свято. Пункт пропуску забезпечує можливість малій авіації з інших країн прилетіти напряму в Житомир, пройти тут всі митні процедури, і не потрібно буде це робити у Львові, в Одесі чи у Вінниці. Також отримання статусу «міжнародний» дає нам змогу вести перемовини з іншими авіакомпаніями по залученню їх в аеропорт «Житомир»: вони побачать, що є підтримка держави, є статус міжнародного, реконструкція злітно-посадкової смуги йде. І нам треба в 2022 році запустити аеропорт, бо аеропорт «Київ» (Жуляни) в 2023 році стає на повну реконструкцію: він більш як рік не буде працювати, і це дає нам можливість залучити авіакомпанії в Житомир.

Який вигляд мав житомирський аеропорт в жовтні 2020 року – дивіться у фоторепортажі

- А що зі сміттєпереробним заводом?

- Ось зараз зателефонуємо директору підприємства і запитаємо.

Телефоном директор ТОВ «МС Соціальний проект» Євгеній Барах розповідає, що роботи на об’єкті почнуться відразу після отримання погодження від ДАБІ щодо зміни генерального підрядника: рішення має бути ухвалене на цьому тижні, після його отримання відразу будівельна техніка почне працювати на об’єкті. Зараз відбувається замовлення матеріалів: бетону, металу тощо, погоджений проєкт з сусіднім заводом металевих конструкцій (ЗМК) щодо виведення необхідних мереж.

- Тобто є чотири великі проєкти, які зараз реалізуються в Житомирі?

- Є ще два великі проєкти, вони не будуть завершені в цьому році, ми їх презентуємо після 3 липня. Приїде міністр, ще деякі гості, і презентуємо два проєкти.

- Зараз ви про них не можете розказати?

- Не можу.

- А який міністр має приїхати на презентацію?

- Міністр інфраструктури.

- Не можете сказати, бо боїтесь наврочити?

- В тому числі. Над цими проєктами ми працювали приблизно чотири роки, від міністерства та гостей була величезна допомога в реалізації цих проєктів, тому хочу, щоб вони самі їх презентували.

- Якщо подивитися на менші проєкти – коли закінчать реконструкцію набережної в парку?

- До кінця червня відкриємо.

- Це вже точно?

- Зараз зателефоную (співзасновниці компанії-підряднику «Фаворит ОТП» Олені Розенблат – авт.), спитаю. Боюсь вже щось казати по набережній, бо там зараз плитку перекладають, іноді простіше критикувати когось, розказувати, як треба робити, а потім коли сам робиш…

- Це у вас образа з виборів залишилася?

- Та ні, в нас чудові відносини, ніяких образ немає, Олена Розенблат – класний депутат (міської ради), ніяких образ немає, робота є робота.

Після телефонної розмови з Оленою Розенблат мер каже, що роботи завершать до кінця липня, бо заважають дощі.

- Крім двох великих проєктів, про які ви не хочете зараз говорити, які ще плануєте почати в цьому році?

- В першу чергу будемо зараз закладати кошти на проєкт по реконструкції гідропарку. Ми провели декілька засідань робочої групи, визначилися з концепцією, які плануємо презентувати на «Майстерні міста». Після цього проведемо конкурс на ескізні роботи, хочемо до нього залучити молодих архітекторів з Дніпра, з Харкова, з інших міст. Після конкурсу по цих напрацюванням будемо замовляти проєктну документацію, щоб на наступний рік були готові до реконструкції гідропарку. 7 червня була нарада в Кабінеті міністрів, де вирішили на наступний рік виділяти кошти саме на такі об’єкти. Ми подаємо заявку на фінансування, але для цього треба зробити робочий проєкт і пройти експертизу. Такі проєкти не робляться за два тижні, тому на цей рік ми плануємо зробити всю документацію і наступного року, при отриманні фінансування, почати роботу.

- Така примарна надія потрапити в перелік об’єктів, які буде фінансувати держава... Ось житомирський Палац спорту в президентську програму «спортивних магнітів» не потрапив.

- Так, не потрапив, і тут в мене ніяких образ немає, бо державою було прийняте абсолютно правильне рішення добудувати ті палаци спорту, які вже почали будуватися, отримували декілька років фінансування з держбюджету. Фактично, кошти були виділені на добудову, щоб ці об’єкти не перетворювалися у довгобуди.

- З житомирським Палацом спорту вже можемо попрощатися?

- Ні, з Палацом спорту не прощаємося, треба стукати і тобі відкриють. Над проєктами, які плануємо презентувати на початку липня, ми починали працювати в 2016 році, і також ніхто не вірив, що ми знайдемо фінансування.

В травні 2019 року в Міністерстві молоді і спорту мер Житомира презентував проєкт

- Повернемося до планів: після того, що зробили на Новому бульварі, є острах, що запланована реконструкція значно зменшить кількість дерев у гідропарку.

- А що з Новим бульваром? Дерева нові висадили, і він ще не закінчений: там будуть лавочки і ще багато чого іншого.

- Але великих дерев вздовж дороги, які давали затінок людям на лавках, вже немає, а поки виростуть ті, що посадили, то пройде років 6-7.

- Але бульвар вже матиме трохи інший вигляд. Ніхто не каже про те, що на Новому бульварі, наприклад, гілка знову впала і ледь не травмувала дитину.

- Це ви про стару тополю біля «Кнайпи», яку залишили?

- Так, про тополю, яку залишили, бо дуже багато людей виступили на її захист. Зараз ми її ще трохи покронуємо і поки що залишаємо.

- Якби люди почали виступати на захист інших дерев, ви б теж їх залишили, як було з липами на Михайлівській?

- Я вважаю, що з липами неправильно зробили, треба було їх все ж видаляти і робити нові насадження. Так само було в нас зі сквером біля фонтану «Космонавт», коли люди були проти, а потім самі прийшли на виконком і просили, щоб видалили всі дерева. І після того, як висадили нові – всі задоволені, все нормально.

- Але гідропарк – це фактично ліс, де відпочивають люди, ви можете зараз гарантувати, що всі дерева будуть збережені?

- На 99% так, але, якщо уважно подивитися, там є частина сосен, які просто вже вмирають. Ми захищаємо дерева і не зрізуємо їх, а вони інфіковані, від них це переходить на інші дерева. Ми не плануємо вирізати гідропарк, це точно. Ми плануємо, перш за все, прибрати ті старі каруселі, які перетворилися на металолом, прибрати хаотичні МАФи і зробити декілька зон: пляжну зону, рекреаційну зону, де б люди могли просто посидіти, почитати книжку, чи мами з колясками відпочивали; спортивну зону, зону харчування і невеличкий контактний зоопарк.

Зона атракціонів у гідропарку, серпень 2020 року

- І частину гідропарку віддасте під парковку? Бо зараз там автомобілі у вихідні дні паркуються до Тетерівки.

- Так, треба буде передбачити паркувальні місця, а якщо ми отримаємо те фінансування, яке хочемо отримати від держави, то там потрібно будувати багаторівневий паркінг на місці парковки, яка є зараз за тролейбусною зупинкою.

- Зараз в Житомирі вся реконструкція зосереджена в центрі міста, центр у нас вже майже гарний – Михайлівська, Новий бульвар...

- Ні, ще ні, ми разом з GIZ ще розробили два концепти, які будуть обговорюватися на «Майстерні міста» - це реконструкція вулиці Лятошинського і перетворення її на пішохідну з обмеженою можливістю заїзду автомобілів. Там великий проєкт, який зачіпає двори будинків поряд. І ще в центрі міста дуже багато потрібно зробити, бо вулиця Михайлівська вже замала для житомирян. Зараз з’явиться (реконструйований) Новий бульвар, ще є майдан Корольова, який треба привести до ладу, і потім переходити вже на Старий бульвар.

- І до всього цього оновлення люди з різних мікрорайонів міста добираються іноді жахливими маршрутками. А неодноразові заклики щодо оновлення рухомого складу деякі перевізники відверто ігнорують.

- Ви ж бачите, як зростає вартість проїзду в інших містах. Ми можемо грати в популізм і утримувати низький тариф, або підіймати його хоча б до рівня собівартості і тоді оновлювати транспорт. До якщо Київ збирається підняти вартість проїзду до 15 гривень, Вінниця – до 10 гривень, то в нас – 4 гривні (вартість безготівкової оплати в комунальному електротранспорті – авт.).

- Кожного разу, коли підвищували вартість проїзду, говорили про необхідність оновлення рухомого складу, про нові автобуси…

- Ніколи такого не було! Ми казали, що тариф підіймається на складову підвищення мінімальної заробітної плати і вартості пального, ніколи не казали, що в цьому тарифі є прибуток, який піде на оновлення транспорту. Ми зараз розглядаємо можливість закупівлі нових автобусів, вірніше не нових, а «беушних» автобусів з Європи.

- Це буде черговий кредит?

- Сума відносно невелика. І які ще є варіанти, щоб отримати нові автобуси?

Мер показує фото автобусів, які планують купити: марки Volvo, на газу:

- Скільки таких автобусів плануєте купити?

- Поки що обговорюємо це з депутатами. Є партія, яка буде вільна десь в липні у Швеції, це 50 автобусів.

- І після закупівлі автобусів нарешті буде реалізована транспортна концепція, про яку говорять вже більш як п’ять років?

- Ні, вона буде реалізовуватися незалежно від цього. Після її затвердження будуть проведені нові конкурси для перевізників з вимогами по оновленню транспорту.

Мер телефонує своєму заступнику Олександру Шевчуку, і той розповідає, що нова транспортна мережа зараз розглядається депутатськими комісіями, і через два тижні він буде готовий представити її на затвердження виконкому.

Ці автобуси можна закупити і вони не дорогі. В Швеції на цьому підприємстві, де плануємо купувати автобуси, працює житомирянин, який вже 30 років живе в Швеції, це вони вийшли на нас, запропонували. Вартість такого автобуса 9 тисяч 600 євро, якщо брати новий білоруського виробництва, то він коштуватиме 150 тисяч євро. Але ми порахували вартість розмитнення, вона буде близько 20 тисяч євро. Тобто один автобус обійдеться приблизно в 30 тисяч євро, разом з доставкою – 35 тисяч, за 50 автобусів треба 1,5 млн євро.

- Давайте повернемося до того, що їздить вулицями міста, наприклад маршрутки члена виконкому Іваницької, яка обслуговує маршрути №25 та №8, – це просто жахливо.

- Після затвердження концепції оголошуємо новий конкурс, і там цих автобусів не буде, вимоги до транспорту будуть зовсім інші.

- Скільки цього чекати?

- Десь пів року. І можу сказати, що цей перевізник вже веде перемовини по закупівлі автобусів, це я точно знаю.

Нижче фото з салону маршрутки №25, зроблені 19 березня 2021 року:

- Повернемося в центр Житомира – що знову будується на перехресті Київської і Театральної? «АТБ»?

- Ні, я тут послідовний: казав, що на цьому місці має бути архітектурна споруда, а не тимчасова.

- Там немає паспорта об’єкту, лише зелений паркан.

- Там поки що нічого не будують, взяли декларацію на підготовчі роботи, цей проєкт два рази проходив архітектурну раду, куди входять міські й обласні архітектори, усували недоліки, і там буде адміністративна будівля, три чи чотири поверхи.

- А на першому – магазин «АТБ»?

- Це комерційна діяльність, ми, як місто, не можемо казати, кому що робити, але там буде нормальна, сучасна будівля.

- І знову про центр: водний мотоцикл та люди на надувному матраці на Покровській після зливи – це була прекрасна новина, ви оцінили? Житомир прославився на всю Україну.

- Є ця проблема, всі «отримали», хто мав отримати, зараз шукаємо механізм вирішення. І треба сказати, що за день випала фактично двомісячна норма опадів, а ще є проблема з тим, що свого часу зливова каналізація заводу «Електровимірювач» була побудована таким чином, що там назустріч йдуть потоки зі зливових каналізацій Покровської, це зменшує можливість системи. Зараз переробляють проєкт, щоб замінити врізку, зроблять ще декілька колодязів біля території старого депо ТТУ, і після цього ситуація зміниться. До речі, є ще одна проблема – через зливовий колектор прокладена 30-сантиметрова газова труба, яка фактично його перегороджує, це було зроблено у 1985 році. А щодо водного мотоцикла, то пожартували класно, ми навіть хотіли оштрафувати цю людину за їзду на скутері, бо зараз під час нересту заборонене використання плавзасобів (сміється). Це жарт, звичайно.

Фото з соцмереж, вул. Покровська 30 травня 2021 року

Газова труба, врізана в зливовий колектор (фото надане мером)

- Ви вже пів року працюєте з новим депутатським корпусом, призвичаїлися?

- Частина депутатів залишилася, але склад міської ради дійсно значно оновився, я думаю, деякий час нові депутати ще будуть розбиратися, як це все працює.

- А мені здається, що всі вже нормально розібралися, бо чергова сесія, де було понад 80 питань, пройшла за дві години, я такого в міській раді не пам’ятаю.

- Це була сесія під час перебування в «червоній» зоні, тому вона пройшла швидко. Я не думаю, що наступні сесії будуть такі ж швидкі, але намагаємося все вирішувати в депутатських комісіях, бо сесія – це коли депутати голосуванням висловлюють свою думку по тому чи іншому питанню, а вся робота проходить в комісіях.

- І раніше технічно все відбувалося так само, але сесії ніколи не були такими швидкими, таке враження, що люди домовляються «на березі» - ти голосуєш за мою землю, я – за твої гроші, тому й обговорення питань немає.

- Це ваше особисте уявлення. І люди не бачать, яка робота і які баталії йдуть в депутатських комісіях. І це абсолютно нормально, коли на сесію приходять люди, які вже все проговорили в комісіях, визначилися, як будуть голосувати, і голосують. І ніхто не бачить, що дуже багато спірних питань ми знімаємо з порядку денного сесії: якщо немає розуміння депутатського корпусу, то питання знімаємо і все.

- Фактично зараз в міській раді у вас немає такої активної опозиції, як була в раді попереднього скликання?

- Все ще попереду (сміється).

Сергій Сухомлин спілкується з депутатами перед початком сесії 25.03.2021

- Є така «традиція», і в обласній раді її зараз яскраво видно, призначення керівників комунальних підприємств за партійними квотами. Плануєте це продовжувати?

- Коли ми формували на вибори команду «Пропозиції», де було багато депутатів попереднього скликання, то зразу на зборах кандидатів проголосували, що ми не призначаємо депутатів керівниками комунальних підприємств. І всі депутати це теж підтримали.

- Тобто Юрій Юзвинський, який був депутатом від «Самопомочі» і став начальником інспекції з благоустрою, може почуватися спокійно, його не змінять, іншій фракції посаду не віддадуть?

- Тут не питання в частині прізвища чи партії. В інспекції з благоустрою ми забрали зараз функцію інспектування, бо коли комунальне підприємство проводить роботи з благоустрою, а потім саме себе контролює – це не правильно. Прибирання території ми також перевели на інші комунальні підприємства, які мають для цього ресурси. Фактично у цього КП залишилась лише пайова участь МАФів, яка все ж перейде напряму на виконком, і залишилися ринки.

- Виходить, що це КП можна ліквідувати, як ви і збиралися п’ять років тому?

- З часом, коли вирішимо, що робити з ринками, так. Наприклад, віддати ринок «Хлібний» підприємцям, яких там працює 200 чи 300, нехай вони його реконструюють і працюють. Це не функція міста – займатися ринками.

- Ви будете виносити цю пропозицію на голосування?

- Ми виносимо пропозиції, коли вони готові. Ми вже обговорюємо з депутатами таку можливість.

- Технічно як це буде відбуватися?

- Підприємці можуть створити акціонерне товариство, де будуть засновниками. Поставимо їм умови, щоб вони там провели реконструкцію, зробили нормальні умови роботи, і нехай працюють: платять за оренду земельної ділянки і сплачують податок як ФОПи. Бюджет з цього отримає набагато більше коштів, ніж отримує зараз, бо частина коштів іде на адміністрування, на заробітну плату. Якось же інші приватні ринки працюють без нашої допомоги.

- В вашій фракції «Пропозиція» є депутат Порядін, якого звинувачують у розтраті майна на 1,5 млн грн, не плануєте виключати його з фракції?

- Так, це питання обговорюється, ми чекаємо судів. Ми не бачили матеріалів справи, і якщо дійсно людина винна в тому, що їй інкримінують, то будемо виключати.

- У вас таке толерантне ставлення до оголошених підозр у кримінальних злочинах?

- Так, в мене дуже толерантне ставлення. Наприклад, є кримінальна справа, яка була заведена по рішенню сесії про виділення землі італійській компанії «Ферпласт», я там один з підозрюваних. Тому в мене специфічне ставлення до оголошених підозр. Кримінальну справу зараз можна завести фактично за заявою будь-якого громадянина чи органу, ніяких проблем немає.

- Які зараз стосунки у міської влади з обласною?

- Відмінні. Щодо розподілу субвенцій і виділення коштів – я хотів би набагато більше, обласна влада хотіла б виділяти набагато менше, кожному бюджету коштів не вистачає, але тут у нас чесні відносини. Місто Житомир дає 60-70% податків, які отримує обласний бюджет, але з ДФРР (Державного фонду регіонального розвитку) нам дали приблизно 10%, але нас підтримують якимись іншими коштами, проєктами. Тому тут скаржитись я точно не буду, у нас повна комунікація з обласною радою і обласною адміністрацією. Мені подобаються такі чесні відносини.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин ТЕЦ водоканал гідропарк аеропорт  
Матеріали по темі