Економіка

Житомирський лікеро-горілчаний завод – найзбитковіше підприємство ДУС

24 January 2022, 09:27

За три квартали минулого року вісім підприємств Державне управління справами (ДУС) отримали збитки, найзбитковіше – Житомирський лікеро-горілчаний завод.

Про це зазначається в матеріалі «Бізнес-імперія Держуправління справами: резорти, горілка, забудовник та податки в Росії», опублікованому 23 січня на сайті «Українська правда».

«Загалом бізнес, який розвивають чиновники ДУС, не можна назвати успішним. За три квартали минулого року вісім підприємств ДУС отримали збитки. При чому від’ємний результат діяльності деяких викликає серйозні питання. Наприклад, найзбитковішим підприємством ДУС згідно звіту є Житомирський лікеро-горілчаний завод, який отримав 16,7 млн гривень чистих збитків. Цей завод передусім відомий горілкою «Президентський стандарт». У 2020 році Володимир Зеленський навіть видав указ приватизувати горілчаний завод з метою «збільшення надходжень до державного бюджету». Утім, воля президента і досі не виконана чиновниками "дусі"», - йдеться у статті.

Загалом ДУС управляє 23 підприємствами, які розкидані по всій території України. А деякі навіть у Росії. Саме про це свідчить аналітична довідка про ефективність управління державним майном за три квартали 2021 року, яку проаналізував «Марлін». Детальніше читайтет тут.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 29 вересня 2020 року підписав указ щодо оптимізації переліку об’єктів державної власності: дозволив передати Житомирський лікеро-горілчаний завод Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Як повідомляв Житомир.info, це вже не перша спроба приватизувати ЖЛГЗ: у 2014 році колектив ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виступив проти приватизації підприємства, неодноразово проводив акції протесту, не пускав на територію нових директорів, яких призначали в ДУС, і в травні 2014 «тримав оборону». У червні 2014 міськрада прийняла лікеро-горілчаний завод у власність територіальної громади. Через місяць новий керівник Державного управління справами Сергій Березенко скасував розпочатий Сергієм Пашинським процес приватизації Житомирського ЛГЗ.

25 листопада 2019 року колектив Житомирського лікеро-горілчаного заводу направив звернення президенту, прем’єр-міністру України та керівнику Державного управління справами з проханням негайно втрутитись в ситуацію, яка склалася на заводі. Депутати Житомирської міської ради 27 листопада висловили готовність прийняти у комунальну власність Житомирський лікеро-горілчаний завод. Після цього мер Сергій Сухомлин та депутати міськради зустрілися із колективом ЖЛГЗ. На сесії обласної ради 18 грудня депутати підняли питання про роботу лікеро-горілчаного заводу й начальник юридичного відділу підприємства повідомив про навмисне доведення ЖЛГЗ до банкрутства, бо підприємство підпадає під приватизацію, й через борги завод може з 1 січня 2020 року припинити свою роботу. 23 грудня 2019 року голова облради створив робочу групу, яка мала вивчити питання доведення до банкрутства державного підприємства «Житомирський лікеро-горілчаний завод». На початок лютого 2020 року працівникам ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виплатили заборговану зарплату за жовтень та листопад і частково за грудень 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖЛГЗ лікеро-горілчаний завод ДУС  
Матеріали по темі