Місто

Влада Житомира хотіла скасувати судову заборону на демонтаж зруйнованого ліцею, але не вийшло

2 October 2023, 16:40

Сьомий апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Житомирської міської ради на ухвалу суду першої інстанції щодо заборони на проведення демонтажу будівлі ліцею №25.

Відповідна постанова була ухвалена 26 вересня 2023 року і оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Позивач звернувся до Житомирського окружного адміністративного суду заява про забезпечення позову, в якій просив забезпечити позов шляхом заборони Управлінню капітального будівництва Житомирської міської ради укладати договір з переможцем тендеру за процедурою закупівлі – «Будівля Ліцею № 25 ім. М.О. Щорса м.Житомира за адресою: м.Житомир, вулиця Мала Бердичівська, будинок 18 (виконання демонтажних робіт)» до набрання законної сили судовим рішенням у цій адміністративній справі та заборонити іншим особам вчиняти дії щодо реалізації рішення Житомирської міської ради від 23.02.2023 № 700 «Про надання дозволу на списання та демонтаж будівлі Ліцею №25 міста Житомира» до набрання законної сили судовим рішенням у цій адміністративній справі. Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 12 липня 2023 року заяву задоволено частково. Не погоджуючись з даним рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким у задоволені заяви відмовити», - йдеться у постанові.

Скриншот з ухвали адміністративного суду від 12.07.2023

Колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що немає підстав для скасування рішення суду першої інстанції, бо воно «ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права». Згадали й про тендер управління капітального будівництва щодо демонтажу зруйнованого ліцею №25.

«Антимонопольний комітет прийняв рішення, яким зобов`язано відповідача скасувати рішення про визначення приватного підприємства «Елітбуд-1» переможцем за процедурою закупівлі – «Будівля Ліцею № 25 ім. М.О. Щорса м. Житомира за адресою: м. Житомир, вулиця Мала Бердичівська, будинок 18 (виконання демонтажних робіт)». З огляду на викладене, відсутні підстави для задоволення заяви в частині заборони Управлінню капітального будівництва Житомирської міської ради укладати договір з переможцем тендеру за процедурою закупівлі – «Будівля Ліцею № 25 ім. М.О. Щорса м. Житомира за адресою: м. Житомир, вулиця Мала Бердичівська, будинок 18 (виконання демонтажних робіт)» до набрання законної сили судовим рішенням у цій адміністративній справі», - зазначається у постанові апеляційного суду.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

Скриншот з постанови апеляційного суду

Нагадаємо, кілька батьків учнів зруйнованого ліцею №25 наприкінці червня 2023 року звернулися до суду, щоб скасувати рішення міської ради про демонтаж будівлі, бо впевнені, що її можна відновити: для забезпечення позовних вимог суд ухвалив рішення про заборону демонтажу ліцею до завершення судового процесу.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 30 серпня внесли зміни в рішення щодо демонтажу зруйнованої будівлі ліцею №25: будуть зносити лише після затвердження проєкту відбудови закладу. 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин анонсував у жовтні зустріч на рівні Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти Португалії, Житомирської обласної адміністрації і міської ради з приводу плану відновлення ліцею №25.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання. Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт.

На сесії Житомирської міської ради 23 лютого 2023 року депутати проголосували за виділення коштів на демонтаж зруйнованого ворожими обстрілами ліцею №25: в програмі на демонтаж ліцею закладено 9,5 млн грн, на сесії виділили з бюджету 3 млн грн, а іншу суму додадуть після проведення тендеру на роботи з демонтажу будівлі. 14 травня УКБ провело тендер на демонтаж будівлі ліцею № 25 за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 18 з очікуваною вартістю 18 млн 599 тис. 049,60 грн, де переможцем стало житомирське ПП «Елітбуд-1» з пропозицією 8 млн 956 тис. 482 грн, але договір з переможцем так і не уклали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей №25 демонтаж суд ліцей  
Матеріали по темі