Влада

Голова Житомирської ОДА їздив на Хмельниччину, щоб з’ясувати, хто забруднює річки Случ і Хомора

9 June 2017, 21:25

Як запобігти забрудненню річок Хомора і Случ – щоб обговорити це питання губернатори Житомирської та Хмельницької областей провели 9 червня спільне засідання регіональних комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. По завершенню засідання голова Житомирської ОДА розповів, що для повноти картини має намір поїхати на Понінківську картонно-паперову фабрику, яка може бути причетною до забруднення річки.

«Після цієї великої наради, де засідали комісії з двох областей, обов’язково повинен бути результат. Це доручення віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка розібратися у тій ситуації, яка сьогодні склалася на території двох областей. Висновки тих представників міністерств, які сьогодні були на цій нараді, говорять про те що сьогодні дійсно Понінківська картонно-паперова фабрика, у першу чергу, наносить ущерб природі та водній фауні, який сьогодні стався – протягом місяця гине риба, гинуть раки і дійсно є проблеми. Зараз ми ще виїдемо на очисні споруди, подивимося, як вони працюють, подивимося, чи є там відповідні журнали, чи є аналізи води, яка до них поступає, чи є аналізи води на виході, і тоді буде більш зрозуміло, підтверджується це, чи ні», - сказав Ігор Гундич.

Він також зазначив, що усі пропозиції та зауваження, які були озвучені під час засідання, будуть внесені до протокольного рішення, яке сформують та підпишуть до 13 червня.

«Після того, як буде підписаний спільний протокол засідання двох комісій, у протоколі будуть чітко розписані дати виконання доручень комісії і ми будемо контролювати виконання тих доручень. Дійсно, Понінківська картонно-паперова фабрика є бюджетоутворюючим підприємством, на підприємстві працюють люди як з Хмельницької, так і з Житомирської областей, але я вважаю, що не дивлячись на те, що підприємство сплачує податки, створює робочі місця, але якщо воно наносить шкоду навколишньому середовищу, його потрібно буде закривати. Я думаю, після того, як його закриють, якщо воно не буде виконувати рішення комісії, то я думаю, що протягом двох-трьох місяців швиденько приведуть у порядок очисні споруди і воно знову відновить свою роботу. Власника тоді доведеться іншим шляхом підштовхувати до того, щоб він швидко привів у порядок очисні споруди», - зазначив Ігор Гундич.

Попередньо учасники засідання прийняли рішення про те, що Понінківська селищна рада має забезпечити розробку проектно-кошторисної документації з розчищення русла р. Хомора, а профінансувати відновлення річки має Понінківська фабрика. Також мають бути реконструйовані міські очисні споруди у Полонному.

Нагадаємо, 9 червня міжобласне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для вирішення питання із забрудненням річок Случ та Хомора у Житомирській та Хмельницькій областях проводиться за ініціативи міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака.

Як повідомляв Житомир.info, у селі Глибочок Баранівського району 10 травня активісти перекрили рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів через забруднені річки. Держекоінспекція в Житомирській області довела, що нечистоти в річку Хомора потрапляють з сусідньої Хмельниччини. Управління Держпродспоживслужби в Баранівському районі повідомило, що у річці Хомора в Житомирській області показник хімічного споживання кисню перевищений майже у 50 разів. Зранку 6 червня жителі сіл Глибочок, Понінки, Першотравенськ перекрили дорогу на Хмельницький через забруднення річки Хомора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі