Економіка

Влада Житомира хоче, щоб хмельницька фірма платила щомісяця 10 тис. грн за користування греблею на Тетереві

8 August 2017, 13:46

Влада Житомира хоче затвердити оцінку впливів на навколишнє середовище та укласти з ТОВ «Свободна Енергія» договір користування гідротехнічною спорудою, що знаходиться на річці Тетерів.

Відповідний проект рішення сесії «Про внесення змін до рішення сесії міської ради №377 від 13.10.2016 «Про підтримку реалізації інвестиційного проекту будівництва гідроелектростанції на річці Тетерів в м. Житомирі» опублікований на сайті міськради 7 серпня.

«Затвердити Попередню оцінку впливів на навколишнє середовище з метою визначення можливості розміщення пригреблевої мінігідроелектростанції, будівництво якої передбачається біля водопідйомної греблі на річці Тетерів в м. Житомирі. Надати ТОВ «Свободна Енергія» повноваження замовника на виконання капітального ремонту (реконструкції) гідротехнічної споруди (гребля), що знаходиться за адресою: провулок 2-й Кривий, 10-а, м. Житомир та для організації процесу виконання згаданих робіт. Затвердити та укласти з ТОВ «Свободна Енергія» договір користування гідротехнічною спорудою, що знаходиться на річці Тетерів за адресою:м. Житомир, провулок 2-й Кривий, 10-а. Уповноважити міського голову підписати договір», - зазначається у проекті рішення.

 

 

Скріншоти з Попередньої оцінки впливів на навколишнє середовище

У договорі зазначається, що користувач (ТОВ «Свободна Енергія», м.Хмельницький) має право:

виконувати будь-які вишукувальні, інженерні, проектні та будівельні роботи з будівництва малої гідроелектростанції та супутні роботи на Об’єкті та в межах земельних ділянок Власника (Житомирська міська рада);

здійснювати реконструкцію, капітальний або поточний ремонт Об’єкту;

використовувати Об’єкт у процесі будівництва, експлуатації та обслуговування збудованої малої гідроелектростанції відповідно до предмета цього Договору та в будь-який час мати до Об’єкту безперешкодний доступ;

після введення в експлуатацію малої гідроелектростанції, користуватися водозабором та/або водоскидом в складі Об’єкту згідно порядку використання водосховища, розробленого та затвердженого на підставі чинного законодавства України.

«З моменту отримання в користування Об’єкту та до набрання чинності договору на реалізацію електричної енергії, виробленої малою гідроелектростанцією Користувача з використанням Об’єкту, укладеного між Користувачем та державним підприємством «Енергоринок», Користувач сплачує до міського бюджету міста Житомира плату за користування Об’єктом в розмірі 10 000,00 грн. (десять тисяч грн. 00 коп.) в місяць. Після набрання чинності договору на реалізацію електричної енергії, виробленої малою гідроелектростанцією Користувача з використанням Об’єкту, укладеного між Користувачем та державним підприємством «Енергоринок», Користувач сплачує до міського бюджету міста Житомира плату за користування Об’єктом в розмірі 10,01% від суми коштів, що надійшли на рахунок Користувача за відповідний розрахунковий період (квартал), за продаж електроенергії, виробленої з використанням Об’єкту та реалізованої за «зеленим» або іншим тарифом, встановленим згідно чинного законодавства для електроенергії, виробленої з альтернативних джерел енергії (малі гідроелектростанції) за виключенням суми податку на додану вартість за продаж такої електроенергії», - зазначено в договорі.

Нагадаємо, в червні минулого року конкурсна комісія визначила переможця конкурсу з визначення кращого інвестиційного проекту будівництва гідроелектростанції на річці Тетерів в місті Житомирі – ним стало ТОВ «Свободна Енергія» з Хмельницького, яке єдине подало свою пропозицію на конкурс.

Як повідомляв Житомир.info, про відновлення ГЕС у Житомирі влада почала говорити ще в 2011 році. У лютому 2012 року мерія відмовилася від 10 мільйонів гривень, які Кабмін виділив на ремонт аварійної житомирської греблі. В січні 2013 року депутати не підтримали проект будівництва гідроелектростанції, яку збиралося будувати ТОВ «Метасинтез». Мер Володимир Дебой обіцяв відкриття житомирської ГЕС у 2014 році.

Інвестиційний проект компанії «Свободна Енергия» з Хмельницького, який передбачає ремонт греблі та будівництво на ній міні-гідроелектростанції, презентували на бюджетній комісії міської ради ще у вересні 2014 року: інвестор обіцяв за власний кошт провести капітальний ремонт греблі з подальшим будівництвом міні-ГЕС. В червні 2015 року на сайті міської ради був опублікований проект рішення сесії про надання дозволу ТОВ «Свободна Енергія» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення 0,4 га землі по провулку 2-му Кривому, 10а для будівництва електростанції, але депутати цей проект не підтримали. 11 квітня 2016 року влада Житомира виставила право користування аварійною греблею на конкурс.  

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі