Влада

Сухомлин після оглядин сміттєпереробних заводів у Словенії: Справа за малим - побудувати це все в Житомирі

18 April 2018, 09:29

У Республіці Словенія мер Сергій Сухомлин оглянув три сміттєпереробні заводи, аналог яких хочуть побудувати в Житомирі.

Про це міський голова написав 17 квітня у своєму фейсбук.

«Дуже змістовна поїздка до Словенії. Разом з депутатами і представниками ОТГ за два дні відвідали 3 сміттєпереробні центру завод з термічної переробки rdf, навіть встигли подивитися спортивний центр і поспілкуватися з архітектором. Відвідали нові очисні споруди з біогазовою установкою. Справа за малим, побудувати це все в Житомирі. Хоча початок покладено, очисні в 2020 за контрактом повинні бути введені в експлуатацію», - написав Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, на виконкомі 4 квітня 2018 мер Житомира озвучив наміри поїхати на «оглядини» заводів з переробки сміття до Словенії.

Нагадаємо, міське сміттєзвалище на Крошні у Житомирі було відкрите ще у 1957 році і вже давно перевантажене. У 2016 році китайська компанія, яка будує сміттєпереробні заводи, після Закарпаття та Тернополя приїхала до Житомира, а міська влада у відповіді на петицію щодо будівництва заводу з переробки сміття поскаржилась, що будівництво своїми силами неможливе, так як міський бюджет не має можливості сплачувати відсотки по довгостроковим кредитам.

У жовтні 2015 року в Житомирі під керівництвом колишнього депутата міської ради Валентина Стойка запустили новий сміттєпереробний комплекс, однак він довго не протримався, заборгувавши бюджету міста майже 1 млн грн.

За мерства Віри Шелудченко був укладений попередній потрійний договір на створення сміттєпереробного підприємства між КАТП та двома фірмами – німецькою та чеською, але у 2007 році будівництво сміттєпереробного заводу гальмувало непорозуміння між міською владою та керівництвом Житомирського району. В квітні 2010 року Шелудченко повідомляла, що канадська компанія «Terreau-BPR» готова інвестувати 50-70 млн доларів і за два роки побудувати сміттєпереробний завод на околиці Житомира.

В грудні 2010 року мер Володимир Дебой та губернатор Сергій Рижук зустрічалися з представниками ізраїльської компанії «Arrow ecology», яка була зацікавлена в будівництві сміттєпереробного заводу в Житомирі.

На початку листопада 2013 року мер Володимир Дебой говорив, що вже мова не йде про будівництво заводу, а лише про лінію по сортуванню сміття. В травні 2014 року в. о. мера Любов Цимбалюк зустрічалась з представниками німецької компанієї «INSIL» і обговорювала можливість будівництва сучасного заводу з переробки побутових відходів: проект передбачав створення близько 70 робочих місць, тривалість будівництва заводу – 18 місяців, розмір ділянки, необхідної для створення підприємства – 4 га.

Житомир.info

Фото із ФБ-сторінки міського голови:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття сміттєпереробний завод  
Матеріали по темі