Місто

Екологічна інспекція намагалася влаштувати позапланову перевірку на житомирській кондитерській фабриці

6 February 2020, 15:18

За дорученням прем'єр-міністр України 6 лютого на житомирську кондитерську фабрику з позаплановою перевіркою завітала екологічна інспекція.

Екологи кажуть, мають інформацію, що підприємство порушило закон.

«До Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло доручення від прем’єр-міністра України щодо перевірки об’єктів, які проблемні та становлять потенційну небезпеку. Тою інформацією, якою володіє Державна екологічна інспекція: у підприємства відсутній дозвіл на викиди в атмосферне повітря, що є грубим порушенням чинного законодавства»‎, - говорить старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу Анатолій Чорний.

Керівництво підприємства запевняє, їм немає чого приховувати та залюбки погодилися надати всі документи.

«Більша гідність громадянина – це коли він є платником податку. Найбільша відповідальність перед державою, перед екологією, це те наскільки ми відкриті та звітуємо своєчасно»‎, – каже в.о. голови правління ЗАТ «Житомирські ласощі» Олександр Рогаль.


Проте, як виявилося, інспекторів направили перевіряти підприємство, якого вже не існує п'ять років.

«ТДВ «ЖЛ», як юридична особа з листопаду 2015 року не є такою, яка зареєстрована в єдиному державному реєстрі, оскільки державна реєстрація його була скасована як створеного незаконно. Підтвердженням є витяг з єдиного державного реєстру, ось є постанова виконавча на проведення таких дій за судовим рішенням. Ось є відповідь юстиції про проведення певних реєстраційних дій, у яких зазначено, що реєстраційна дія про створення ТДВ «ЖЛ», яка була здійснена 15 березня 2015 року, скасована. Відповідно було відновлене ЗАТ «Житомирські ласощі», яке станом на сьогодні функціонує як юридична особа»‎, – зазначила начальниця юридичного відділу ЗАТ«Житомирські ласощі» Олена Губерт.

Щодо інформації про відсутність дозволу на викиди в атмосферне повітря, на фабриці запевняли у зворотньому.

«Договір на викиди по ЗАТ «Житомирські ласощі» у нас є ще з попереднього періоду. Але оскільки зараз змінюється форма, то після зміни форми десь у травні ми плануємо по новому оформлювати дозвіл на викиди. Дозвіл є, термін закінчився»‎, – запевнив Олександр Рогаль.

Наостанок в.о. голови правління Олександр Рогаль заявив, що вважає такі дії «способом звести рахунки».

«У мене є підозра, що користуючись тим, що сьогодні складні екологічні обставини, певні структури зводять рахунки та зазивають не туди, куди потрібно бігти. Питання ваше провокаційне, у цьому випадку стосовно дозволу. Як ви так швидко дізналися, що немає дозволу. У нас він є, прийдете до нас і ми вам його покажемо»‎, – заявив в.о. голови правління ЗАТ «Житомирські ласощі» Олександр Рогаль.

Загалом, за доручення прем'єр-міністра України екологічна інспекція Поліського округу має перевірити дотримання вимог природоохоронного законодавства на двох об'єктах: Товариство з додатковою відповідальністю «ЖЛ» та Коростишівське міське КП«Водоканал».

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня 2019 року Мін'юст уклав угоду з міжнародною юридичною фірмою «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» (США) про юридичні послуги на $2,20 млн за захист від власника «Житомирської кондитерської фабрики».

Нагадаємо, в 2017 році Міністерство юстиції вже закуповувало послуги цієї компанії для суду з Бойком. Компанія мала надавати свої послуги з 27 листопада по 31 грудня за 136 доларів, але 29 грудня 2017 року торги відмінили. В квітні 2018 року послуги закупили на весь 2018 рік – з 1 січня по 31 грудня. «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» за 1 млн 988 тисяч 902 долари надаватиме послуги з юридичного консультування та представництва.

Як повідомляв Житомир.info, 23 листопада 2015 року Тернопільський окружний адміністративний суд повернув Житомирську кондитерську фабрику у власність ЗАТ «Житомирські ласощі». Загострення протистояння на кондитерській фабриці почалося ввечері 30 грудня 2015 року. За словами мера Сергія Сухомлина, на фабриці були присутні «тітушки» від обох сторін конфлікту - ЗАТ «Житомирські ласощі» і ТДВ «ЖЛ». В ніч з 4 на 5 січня минулого року фабрику штурмували. Вранці 5 січня підприємство оточили правоохоронці. Цього ж дня сторони підписали меморандум щодо призупинення конфлікту навколо Житомирської кондитерської фабрики. 26 квітня 2017 року Верховний Суд України прийняв рішення у справі, яка стосується Житомирської кондитерської фабрики: залишив чинним рішення Вищого адміністративного суду України та Житомирського окружного адміністративного суду, якими визнано незаконним припинення ЗАТ «Житомирські ласощі» та створення ТДВ «ЖЛ».

У серпні 2017 поліція завершила досудове розслідування щодо ексголови правління Житомирської кондитерської фабрики Ігоря Бойка. 1 грудня 2017 року Печерський районний суд Києва заарештував Ігоря Бойка на два місяці з альтернативою у вигляді застави в розмірі 48,6 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кондитерська фабрика екологи перевірка  
Матеріали по темі