Політика

Колишній член громадської ради при Житомирській ОДА отримав в Росії чотири роки колонії за екстремізм

27 February 2020, 10:22

Суд засудив до чотирьох років колонії затриманого в Москві прихильника «Правого сектора» Ігоря Пірожка.

Про це 26 лютого повідомило УНІАН з посиланням на інформацію, отриману російським ТАСС в прес-службі УФСБ по Москві і Московській області.

«Вступив у законну силу вирок Другого Західного окружного військового суду щодо громадянина України Ігоря Пірожка, 1968 року народження, активного учасника української праворадикальної організації «Правий сектор», забороненої на території РФ у зв'язку зі здійсненням екстремістської діяльності», - повідомили в УФСБ.

Пирожка визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1.1 ст. 282.2, ч. 2 ст. 282.2 і ч. 2 ст. 205.2 КК Росії (організація та участь у діяльності екстремістської організації, виправдання терористичної діяльності). Він буде відбувати покарання в колонії загального режиму з обмеженням права користування інтернетом та адміністрування груп протягом трьох років.

Нагадаємо, Пірожок був затриманий 9 квітня 2019 року в Московському регіоні співробітниками ФСБ і МВС. За версією російського слідства, в 2014 році Ігор Пірожок в Україні вступив до складу «Правого сектора» під псевдонімом Чирка Роман, де з місцевих прихильників націоналістичних ідей створив загін «Хорти» для ведення партизанської війни проти Росії. У січні 2018 він прибув в Московський регіон, де проживав за різними конспіративними адресами і поширював ідеологічні та агітаційно-пропагандистські матеріали «Правого сектора» з метою залучення громадян РФ в діяльність організації.

10 квітня 2019 року «Правий сектор» спростував зв'язок із затриманим в Москві Ігорем Пірожком.

«Офіційно повідомляємо: Ігор Пірожок справді намагався долучитися до «Правого сектору» протягом кількох тижнів навесні 2014 року. Проте, під час перевірки цієї особи з‘ясувалося, що він займається розповсюдженням порнографічних матеріалів. Для цього користувався корупційними зв‘язками у ГУ МВС РФ у Москві. Одразу було вжито необхідних дисциплінарних заходів щодо громадянина Пірожка. Після чого він втік до Російської Федерації. Подробиці його проживання на території РФ нам невідомі, оскільки з того часу ми не маємо до його долі жодного стосунку. Відповідно, ми не несемо і жодної відповідальності за діяльність цієї особи», - йдеться у повідомленні на сайті «Правого сектору».

Як повідомляв Житомир.info, Ігор Пірожок почав активну громадську діяльність в Житомирській області в 2014 році, представляючись Романом Чиркою. У 2015 році Ігор Пірожок брав активну участь у формуванні громадської ради при Житомирській облдержадміністрації та увійшов до її складу як представник громадської організації «Житомирська обласна організація сприяння люстрації». Ігор Пірожок був затриманий 23 травня 2015 року в Житомирі співробітниками СБУ при спробі продати бойові гранати. Було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. 25 травня суд відпустив Пірожка під домашній арешт. У коментарі Житомир.info Пірожок розповів про розслідування справи та сепаратистів в обласному управлінні СБУ. 16 січня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області залишив у силі вирок щодо Ігоря Пірожка: три роки позбавлення волі за «носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу».

В січні 2018 року Ігор Пірожок, якого засудили до трьох років позбавлення волі за зберігання зброї та боєприпасів, повідомив, що виїхав за межі України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пірожок Росія ФСБ Правий сектор  
Матеріали по темі