Влада

Прокуратура хоче скасувати договір, яким влада Житомира передала приватній фірмі греблю біля монумента Слави

13 August 2020, 10:35

Житомирська місцева прокуратура звернулася до суду із позовом щодо визнання недійсним договору користування аварійною греблею на річці Тетерів, який був укладений між Житомирською міською радою та ТОВ «Свободна енергія» у 2017 році, та повернення майна територіальній громаді Житомира.

Господарський суд Житомирської області ухвалою від 19 травня 2020 року прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, де відповідачами є Житомирська міська рада та ТОВ «Свободна енергія».

«Виконувач обов`язків керівника Житомирської місцевої прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом, згідно якого просить: визнати недійсним Договір користування гідротехнічною спорудою, що знаходиться на річці Тетерів за адресою: м. Житомир, провулок 2-й Кривий, 10-а за №1/2017 від 12.10.2017, укладений між Житомирською міською радою та ТОВ "Свободна енергія"; зобов`язати ТОВ "Свободна енергія" повернути територіальній громаді міста Житомира в особі Житомирської міської ради об`єкт правочину, а саме: споруду Водопідйомна гребля, №1 (протяжність греблі по гребню 93,3 м); споруду, Лівобережний стояк, №2 площею 87,1 кв. м; споруду, Правобережний стояк, Я площею 134,8 кв. м», - зазначається в ухвалі.

Представник ТОВ 5 серпня звернувся до суду з клопотанням відкласти підготовче засідання «у зв`язку із виявленими симптомами на COVID-19 представника та його родини», але суд ухвалою від 6 серпня вирішив, що завдання підготовчого провадження виконано, воно підлягає закриттю й призначив на 4 вересня 2020 року засідання щодо розгляду справи по суті.

В коментарі Житомир.info заступниця мера Світлана Ольшанська пояснила, що прокуратура оскаржує саму форму укладеного договору, а ТОВ «Свободна Енергія» за три роки так і не почало реалізацію інвестиційного проєкту, який передбачав ремонт аварійної греблі.

«Прокуратура оскаржує форму укладання договору, яку обрала міська рада: це має бути не договір сервітуту, а договір концесії. Ми не заперечуємо щодо позову прокуратури, якщо вона оскаржить форму договору, то він автоматично буде скасований. За три роки інвестиційний проєкт не реалізований, роботи не розпочалися, там змінювалися власники юридичної особи і були сподівання на те, що все ж таки розпочнуться роботи. Станом на сьогодні реалізація передбачених інвестиційним проєктом заходів не відбулася», - наголосила Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, інвестиційний проєкт компанії «Свободна Енергія» з Хмельницького, який передбачає ремонт греблі біля монумента Слави та будівництво на ній міні-гідроелектростанції, презентували на бюджетній комісії міської ради у вересні 2014 року. В червні 2015 року на сайті міської ради був опублікований проєкт рішення сесії про надання дозволу ТОВ «Свободна Енергія» на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення 0,4 га землі по провулку 2-му Кривому, 10-а для будівництва електростанції, але депутати цей проєкт не підтримали. 11 квітня 2016 року влада Житомира виставила право користування аварійною греблею на конкурс. В червні 2016 року конкурсна комісія визначила переможця конкурсу з визначення кращого інвестиційного проєкту будівництва гідроелектростанції на річці Тетерів в місті Житомирі – ним стало ТОВ «Свободна Енергія», яке єдине подало свою пропозицію на конкурс. Рішенням сесії міської ради від 28 вересня 2017 року була ТОВ «Свободна Енергія» надали повноваження на виконання робіт з капітального ремонту греблі, уповноважили мера підписати договір користування гідротехнічною спорудою та затвердили попередню оцінку впливів на навколишнє середовище з метою визначення можливості розміщення пригреблевої міні-гідроелектростанції, будівництво якої передбачається біля водопідйомної греблі на річці Тетерів.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2012 року міська рада відмовилася від 10 мільйонів гривень, які Кабмін виділив на ремонт аварійної греблі в Житомирі. У січні 2013 року депутати не підтримали проєкт будівництва гідроелектростанції, який збиралося реалізувати ТОВ «Метасинтез».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гребля прокуратура суд оренда договір гідроєтектростанція інвестор Ольшанська  
Матеріали по темі