Суспільство

Новий етап обміну ламп стартував: пенсіонери у містах можуть обміняти ще по 5 одиниць у відділеннях Укрпошти

4 January 2024, 15:53

З 4 січня пенсіонери, які проживають в українських містах, можуть обміняти додатково до 5 нових LED-ламп у найближчих до них відділеннях Укрпошти. Програма ЄС та Уряду, метою якої є зменшення навантаження на енергосистему через заміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи в домівках українців, відсьогодні запрацювала у 23 тис. населених пунктах по всій країні, крім тимчасово окупованих територій.

Про це 4 січня повідомляє Міністерство економіки України.

«Новий етап програми обміну ламп, який ми розпочали реалізовувати наприкінці минулого року, демонструє гарну динаміку. За минулий місяць пенсіонери в селах вже отримали додаткові 4,5 мільйона світлодіодних ламп. А від початку старту Всеукраїнської програми обміну ламп розжарювання українці замінили вже понад 26 млн ламп. Наразі ще 14 млн енергозберігаючих ламп доступні для обміну. Закликаємо всіх, хто ще не скористався програмою, отримати свої п’ять світлодіодних ламп і вкрутити їх замість ламп розжарювання. Таким чином ви допоможете українським енергетикам зменшити навантаження на енергосистему. Зараз це знову актуально, адже ворог поновив масовані ракетні обстріли», - наголосила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За умовами програми, усі пенсіонери, які хочуть отримати енергоощадні лампи вперше, а також ті, хто раніше користувався програмою обміну, можуть це зробити. Правила залишаються незмінними: для обміну додаткових LED-ламп у відділенні пенсіонерам слід мати при собі паспорт, РНОКПП, пенсійне посвідчення та активний номер телефону. Обміняти додаткові енергоощадні лампи пенсіонери можуть безкоштовно, поки світлодіоди є в наявності.

Цього разу для участі в програмі пенсіонерам не обов'язково мати старі лампи для обміну. Замість цього вони можуть принести їх до відділень Укрпошти протягом місяця з моменту отримання п'яти додаткових світлодіодних ламп.

У мешканців нашої країни, які досі не скористалися програмою, також є можливість отримати до 5 світлодіодних ламп у міських та сільських відділеннях Укрпошти. Крім того, програма надалі відкрита і для юридичних осіб, таких як: медичні заклади, школи, дитячі садки, поліклініки та ОСББ, які мають можливість отримати LED-лампи, подавши відповідну заяву через застосунок Дія.

Довідково:

Програма Обміну лампочок підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складником підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Нагадаємо, з 5 грудня в селах пенсіонери отримали змогу безкоштовно обміняти ще по 5 LED-ламп у відділеннях Укрпошти.

Як повідомляв Житомир.info, 13 грудня 2022 року пресслужба Міністерства економіки анонсувала, що в Україні хочуть зробити для населення безкоштовний обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні: ціль – провести заміну 50 млн ламп, закупку близько 30 мільйонів профінансує Єврокомісія.

З 30 січня 2023 можливість обміняти лампочки розжарювання на світлодіодні у відділеннях «Укрпошти» з’явилася, зокрема, Житомирі.

7 лютого 2023 року пресслужба «Укрпошти» повідомила, що обміняти старі лампи на нові енергоощадні за програмою ЄС та Уряду вже можна у всіх міських та селищних відділеннях «Укрпошти».

Станом на 14 лютого, за два тижні з початку програми, українці обміняли у відділеннях «Укрпошти» вже 5 мільйонів жарівок на стільки ж LED-ламп, Житомирська область стала одним із регіонів, де активно міняють старі лампи на енергоощадні: за два тижні жителі «здали» 220 тис. жарівок.

А з 25 лютого послуга обміну ламп стала доступною не тільки в містах та селищах міського типу, а й у селах.

З 1 травня «Укрпошта» нагадувала, що обміняти жарівки на світлодіодні лампи можна лише в обласних центрах.

Як підприємство поблизу Житомира перетворює на вторсировину старі лампи розжарювання, які обміняли на світлодіодні, дивіться у сюжеті від 11 травня 2023 року.

Із 9 червня стартувала перша фаза другої хвилі обміну ламп розжарювання для юридичних осіб, програму розширили, змогу обмінювати жарівки отримали освітні та медичні заклади. А з 11 серпня в Україні розширили програму обміну ламп розжарювання на енергозберігаючі для закладів культури, органів соцзахисту, ОСББ, бібліотек та музеїв, спортивних організацій тощо.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2023 року в Україні розширили програму обміну ламп розжарювання на енергозберігаючі: взяти участь у проєкті можуть заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї, спортивні організації та інші.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лампа Укрпошта електроенергія пошта обмін обмін ламп Свириденко Мінекономіки 
Матеріали по темі