Події

Найвідоміші житомирські посадовці, підозрювані в отриманні хабаря: за що затримали та скільки років справа в суді

28 December 2021, 11:06

Правоохоронні органи час від часу повідомляють про затримання чергового посадовця за вимагання хабаря, або, говорячи мовою протоколу «неправомірної вигоди».

Після завершення розслідування справа передається до суду, який має визначити покарання, і ось тут плин часу уповільнюється. А оскільки корупційні правопорушення в Україні не віднесені до особливо тяжких, то мають строк давності: є стаття 49 КК України «Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності», максимальний строк давності за вчинення кримінальних корупційних правопорушень – 10 років. Також підозрюваного можуть звільнити від кримінальної відповідальності, бо зібраних доказів може бути недостатньо для підтвердження винуватості, або ж адвокати найдуть прогалини в діях сторони обвинувачення.

Що ж до самих обвинувачуваних у хабарництві, то після гучного затримання і розголосу деякі з них продовжують спокійно працювати на своїх посадах.

Давайте пригадаємо найвідоміших житомирських «хабарників», справи яких зараз перебувають в судах по обвинуваченню за ст.368 КК України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Зазвичай обвинувачення пред’явлені за частиною 3 зазначеної статті, де передбачене покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Справи розміщені в хронологічному порядку по часу затримання

ВОЛОДИМИР МИХАЛЕЦЬ

Затримання. В червні 2015 року затримали т.в.о. начальника управління Держземагентства у Житомирській області (зараз – Держгеокадастр), на той час депутата Житомирської міської ради Володимира Михайльця, який, за інформацією тодішнього міністра МВС Арсена Авакова, організував злочинну схему вимагання та отримання неправомірної вигоди за вирішення питань у сфері земельних відносин: за цією схемою чиновник вимагав від фізичної особи ˗ підприємця 11 тис. доларів США за видання наказів про дозвіл на розробку технічної документації та в подальшому про затвердження проектів землеустрою і передачу в оренду земельної ділянки загальною площею 14 га. Михалець заявив, що його підставили і назвав це помстою тих, хто не може пробачити Майдан.

Суд. Обвинувальний акт надійшов до суду в грудні 2015 року, Михальця обвинувачують за ч.3 ст.368 ККУ. Чергове судове засідання по справі відбулося 21 грудня 2021 року.

Робота. Володимир Михайлець був призначений на посаду керівника обласного управління Держземагентства в жовтні 2014 року і звільнений у вересні 2015 року.

ВАДИМ ПОПОВІЧЕНКО

Затримання.В березні 2017 року обласна прокуратура повідомила, що заступника директора комунального підприємства «Парк» Вадима Поповіченка затримали під час одержання ним неправомірної вигоди на суму 20 тис. грн. Управління СБУ уточнило, що чиновник систематично отримував від 10 до 30 відсотків «відкату» від підприємців за гарантування бути підрядником з проведення робіт на об’єктах, що перебувають на балансі КП. У ході досудового розслідування встановлено, що заступник директора КП «Парк» двічі одержав неправомірну вигоду на загальну суму 60 тис. грн від місцевого приватного підприємця за сприяння у залученні до виконання субпідрядних робіт на об’єктах комунальної власності.

Суд. В травні 2017 року прокуратура повідомила про закінчення досудового розслідування та направлення справи до суду, Поповіченка обвинувачують за ч.3 ст. 368 ККУ. Чергове засідання в Корольовському районному суді м.Житомира призначене на 18 січня 2022 року.

Робота. Був призначений на посаду заступника директора комунального підприємства «Парк» в 2016 році, звільнився 31 серпня 2018 року.

БОРИСЛАВ РОЗЕНБЛАТ

Затримання. Ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією.23 червня тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що провина нардепа від БПП Борислава Розенблата, якого звинувачують в отриманні хабаря, доведена матеріалами справи. 7 липня на засіданні регламентного комітету Верховної Ради, який розглядав питання про зняття з нардепа депутатської недоторканості, продемонстрували годинне оперативне відео НАБУ та САП що мало підтвердити наявність організованої групи, яка вимагала та отримала хабар в 11 тис. доларів від «агента Катерини» за вплив на прийняття рішень народними депутатами Поляковим і Розенблатом щодо підготовки проєктів законів про видобуток бурштину.

Суд. Детективи НАБУ склали обвинувальний акт, який 20 серпня 2018 року передали прокурорам САП для вручення підозрюваним та подальшого скерування до суду. У Голосіївському районному суді міста Києва на 23 жовтня 2018 року було призначене перше засідання у «бурштиновій справі», де Борислав Розенблат є одним з обвинувачуваних за ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 369-2 КК України. 18 лютого 2019 року Київській апеляційний суд задовольнив клопотання адвокатів Розенблата та визнав підсудність кримінального провадження стосовно народного депутата за Печерським районним судом міста Києва, а не за Голосіївським райсудом. 28 жовтня 2019 року Верховний суд України задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і направив кримінальне провадження по «бурштиновій справі» з Печерського районного суду м. Києва до Вищого антикорупційного суду для розгляду. Зокрема, Борислава Розенблата звинувачують за ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 369-2 КК України. З грудня 2019 року по травень 2021 року Вищий антикорупційний суд здійснив вісімнадцять невдалих спроб провести підготовче засідання у «бурштиновій справі». Чергове засідання призначене на 14 січня 2022 року.

Робота. Борислав Розенблат був вперше обраний народним депутатом на парламентських виборах 2014 року: балотувався по округу №62 (Житомир) від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». На позачергових парламентських виборах 2019 року він балотувався до Верховної ради як самовисуванець по №62 і за результатами голосування посів четверте місце серед 18 кандидаті. Після роботи у Верховній раді Розенблат працює в фірмі «Фаворит Девелопмент Компані», де кінцевим бенефіціарним власником є його дружина.

АРТУР ЧЕРНИШ

Затримання. Посадовця затримали 2 березня 2018 року: за повідомленням прес-групи управління СБУ в Житомирській області директор ДП «Експертно-технічний центр Держпраці» Житомирської області та його спільник екс-правоохоронець вимагали і одержали 140 тис.грн неправомірної вигоди за дозвільні документи для належного функціонування газової автозаправної станції, що в м. Новоград-Волинський, водночас офіційна вартість обумовлених послуг підприємства становить близько 30 тис. грн.

Суд. В червні 2018 року прокуратура передала обвинувальний акт до Корольовського районного суду м.Житомира, обвинувачення за ч.3 ст.368 ККУ. Чергове засідання призначене на 24 січня 2022 року.

Робота. Артур Черниш керує державним підприємством з жовтня 2017 року, продовжував працювати на посаді і 27 грудня оприлюднив декларацію про те, що звільнився 1 вересня 2021 року.

ВІКТОР ЛУЧКІВ

Затримання. 8 квітня 2019 року заступника начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктора Лучківа затримали в робочому кабінеті після отримання хабаря – 10 тисяч гривень за «сприяння» у встановленні групи інвалідності: таку суму чиновник затребував за позитивне вирішення медико-соціальною комісією питання щодо встановлення І групи інвалідності онкохворому.

Суд. 12 вересня 2019 року суд отримав обвинувальний акт по обвинуваченню Віктора Лучківа у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3, ч. 4 ст. 354 (Підкуп працівника підприємства, установи чи організації) та ч. 3 ст. 368 КК України, в липні 2021 року передали іншому судді. Після одного із засідань Лучків заявив журналістам, що його підставили і він буде доводити це у суді. Чергове засідання в Корольовському райсуді призначене на 26 січня 2022 року.

Робота. В 2017 році Віктор Лучків був т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА, з 2018 року – заступник начальника цього управління. В листопаді 2020 року в структурі ОДА відбулися зміни: управління охорони здоров’я перейменували в департамент і тепер Лучків – заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА.

ГАННА ПАНЧУЛ

Затримання. Співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ 3 травня 2019 року затримали трьох посадовців Житомирської митниці: за даними слідства, начальник митного посту «Житомир-центральний» Ганна Панчул за попередньою змовою групою осіб, а саме спільно з головним державним інспектором митного посту та заступником начальника відділу Житомирської митниці ДФС створили незаконну схему збагачення, завдяки якій систематично вимагали та отримували гроші від представників підприємств, що надають брокерські послуги, гроші митники вимагали за безперешкодне митне оформлення товарів, як експорт, так і імпорт, внаслідок чого в цілому отримали кошти на суму 1650 доларів США.

Суд. Обвинувальний акт за ч.3 ст.368 ККУ надійшов до суду 20 лютого 2020 року, чергове засідання Житомирського районного суду у цій справі призначене на 17 січня 2022 року.

Робота. З 2018 року Ганна Панчул керувала митним постом «Житомир-Центральний», а до цього була начальником митного посту «Північний», продовжує працювати на митниці.

ЮРІЙ МОСТОВИЧ

Затримання. 6 травня 2019 року з «відкатом» у 1 тис.доларів від переможця тендеру на проведення будівельних робіт був затриманий начальник управління житлового господарства Юрій Мостович: чиновник пообіцяв приватному підприємцю не чинити тиску та не перешкоджати його господарській діяльності.

Суд. 2 липня 2019 року до Корольовського районного суду м.Житомира надійшов затверджений обвинувальний акт щодо Мостовича за ч.3 ст.368 ККУ. Чергове засідання призначене на 25 лютого 2022 року.

Робота. Юрій Мостович був призначений на посаду начальника управління житлового господарства Житомирської міської ради з 1 жовтня 2018 року.26 липня 2019 року мер підписав розпорядження про звільнення Мостовича «у зв’язку з порушенням присяги посадової особи місцевого самоврядування», але начальник управління відмовився від ознайомлення з розпорядженням й оскаржив його у суді. Рішенням від 22 листопада 2019 року Житомирський окружний адміністративний суд поновив на посаді звільненого начальника управління житлового господарства Юрія Мостовича. Також міська рада мала виплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 29.07.2019 до 12.11.2019. Сьомий апеляційний адміністративний суд постоновою від 26 лютого 2020 року зобов’язав Житомирську міську раду виплатити Юрію Мостовичу 64 тис. грн за час вимушеного прогулу й залишив без змін рішення суду першої інстанції. Звільнився з посади Юрій Мостович 28 травня 2020 року.

МИКОЛА СУСЛИК

Затримання. Ввечері 21 січня 2021 року стало відомо, що директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколу Суслика затримали на хабарі. Служба безпеки України повідомила, що Суслика затримали за вимагання «відкатів» з коштів, виділених на протидію пандемії COVID-19.Згодом у прокуратурі назвали суму «відкату», який вимагав директор департаменту – 123 тис. грн, 10% від перерахованих коштів. Пізніше з матеріалів суду стало відомо, що 1 грудня 2020 року в своєму службовому кабінеті під час розмови з генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» повідомив про необхідність передачі йому грошових коштів у розмірі 10% від суми субвенції, виділеної бюджету Коростеня на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров`я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Суд. 28 травня 2021 року пресслужба Київської міської прокуратури інформувала, що до суду скеровано обвинувальний акт відносно начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколи Суслика. У суді Суслик заявив, що провину не визнає, а звинувачення назвав «помстою». Чергове засідання в Корольовському райсуді призначене на 31 січня 2022 року.

Робота. Микола Суслик був призначений на посаду начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА 25 травня 2017 року. В листопаді 2020 року в структурі ОДА відбулися зміни: управління охорони здоров’я перейменували в департамент, а Миколу Суслика перевели з посади начальника УОЗ на посаду директора департаменту. Звільнився з посади 5 березня 2021 року «за угодою сторін».

До речі, ще одне гучне затримання нещодавно завершилося в суді: 2 грудня 2021 року Черняхівський районний суд закрив кримінальне провадження у справі про отримання хабаря заступником директора департаменту реєстрації Житомирської міської ради Євгеном Баренком, якого затримали з хабарем у розмірі у 1800 доларів 17 квітня 2019 року. Підставою для закриття провадження по страві Євгена Баренка стало те, що звернення до суду з обвинувальним актом відбулось поза межами строку досудового розслідування. Прокуратура вирішила не оскаржувати цю ухвалу суду і 10 грудня вона набула законної сили.

Щодо покарання, то в 2020 році було кілька вироків хабарникам, але всі вони не житомирські: начальник Лугинського відділу поліції, затримаий на хабарі в 2018 році; начальник районного відділу Держгеокадастру, затриманий на хабарі в 2017 році; двоє депутатів Новогуйвинської селищної ради, які вимагали хабар ще в 2014 році.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар суд  
Матеріали по темі