Події

Ексдиректора житомирського водоканалу судитимуть через аварійний скид стічних вод у Тетерів півтора року тому

16 June 2023, 18:08

Прокурори Житомирської окружної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора комунального підприємства за фактом порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих вод, створило небезпеку для довкілля, призвело до масової загибелі об'єктів тваринного світу (ч. 2 ст. 242 КК України).

Про це 16 червня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Як повідомлялося раніше, комунальним підприємством Житомирської міськради, яке на той час очолював обвинувачений, у річку Тетерів здійснено аварійний скид стічних вод з головної каналізаційної насосної станції міста Житомира. Фактично протягом тижня, цілодобово, у серпні 2021 року, неочищені стічні води потрапляли до водойми. Як наслідок – критичне забруднення поверхневих вод призвело до масової гибелі риби. Масштабність збитків встановила інженерно-екологічна експертиза: державі заподіяно шкоди на понад 22 млн грн. Під час досудового розслідування накладено арешт на майно фігуранта – автомобіль та частину квартири, яка йому належить. Також до суду заявлено позов про стягнення з обвинуваченого у повному обсязі завданих збитків», - йдеться в повідомленні.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснювала Житомирська окружна прокуратура. Досудове розслідування – Житомирське райуправління поліції, оперативний супровід – УСБУ в області.

Нагадаємо, 12 квітня 2023 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що в зв’язку із забрудненням річки Тетерів, спричиненим аварійним скидом стічних вод, ексдиректору комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну повідомили про підозру (відповідно до матеріалів суду, підозра у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України, була оголошена 7 квітня 2023 року). Збитки, завдані державі, сягають понад 22 млн грн. А 19 квітня 2023 року колишньому директору КП «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну, підозрюваному у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 242 КК України (Порушення правил охорони вод), суд обрав запобіжний захід у виді особистого зобов`язання.

Зауважимо, що Андрій Нікітін очолив КП «Житомирводоканал» у червні 2016 року, а в серпні 2022 року Нікітіна звільнили у зв’язку із закінченням дії контракту.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч з 6 та 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, тодішній директор водоканалу Андрій Нікітін просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в Тетереві.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 9 серпня заступник мера Сергій Кондратюк розповів про наслідки аварії на головній каналізаційній насосній станції, а мер Сергій Сухомлин зауважував, що спочатку треба виправити ситуацію, а потім розв'язувати питання зариблення. Наприкінці серпня Держекоінспекція повідомила, що через аварію на житомирському водоканалі у Тетереві загинуло 27 тисяч рибин, збитки довкіллю загалом склали майже 23 млн грн.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info розповідав про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

У вересні 2021 року прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення річки Тетерів в результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків. Після великої аварії на початку серпня екологи ще кілька разів фіксували скиди водоканалом каналізаційних стоків у Тетерів, останнє було зафіксоване 7 жовтня 2021 року.

У жовтні 2021 року на виконкомі розглядали питання щодо зариблення Тетерева у Житомирі: «Житомирводоканал» зобов’язали зарибнити річку, щоби відновити водні біоресурси, втрачені внаслідок аварії на каналізаційному колекторі. Підприємство мало закупивши 10,5 тонн товстолоба, коропа, карася, білого амура та випустити у Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Нікітін суд річка Тетерів забруднення скид стічні води екологія прокуратура 
Матеріали по темі