Місто

Мер Житомира прокоментував будівництво на розі Київської та Театральної: дозвільних документів немає, хочуть зносити

14 September 2023, 16:22

В центрі Житомира, на розі вулиць Київської та Театральної, за кілька місяців після початку повномасштабного російського вторгнення відновили будівництво, і станом на вересень 2023 року там вже зведена велика чотириповерхова будівля.

Втім, з’ясувалося, що дозвільні документи у забудовника так і не з’явилися – про це 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

Під час прямого ефіру мер відповідав на питання житомирян, одне з яких стосувалося саме цього будівництва.

«В перші місяці вторгнення забудовник відновив скандальну забудову на розі Театральної та Київської, суттєво відхилившись від заявленого на банері проекту, усунувши зону відпочинку та порушивши кути огляду для транспорту. Ваша оцінка цієї ситуації та ваші дії», - запитав Георгій Мороз.

«Ми не один раз спілкувалися з цим забудовником, бо у нього на цей момент немає навіть дозволів на початок роботи. Це буде суд. Ми чекаємо зараз нового закону (ухвалений 13 грудня 2022 року), він вже прийнятий, якщо він буде підписаний президентом, то там автоматично можна подавати на знесення. Відповідно до нового закону будемо планувати подальші дії. Дозволів на початок будівництва міська рада, наша ДАБІ (управління державного архітектурно-будівельного контролю міськради – ред.) не надавала», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 22 лютого 2022 року в міській раді на засіданні робочої групи мешканці прилеглих до будівельного майданчика будинків вимагали провести громадські слухання, а директор юридичного департаменту Євгеній Черниш інформував, що міська влада готує позов до суду, бо ПП «Творчо-виробничий центр «Олеся», яке почало будівництво на розі Київської та Театральної, має лише декларації про початок будівельних робіт 2013 року.

Втім, за два дні росія відкрито напала на Україну і позов до суду так і не направили, а забудовник продовжив будувати.

Як повідомляв Житомир.info, весною 2021 року скандальновідому ділянку на розі Київської – Театральної огородили будівельним парканом. У червні мер Сергій Сухомлин розповідав, що на розі вулиць Київської – Театральної буде багатоповерхова адміністративна будівля на три чи чотири поверхи. На сесії 23 вересня депутати Житомирської міської ради надали згоду приватному підприємству «Творчо-виробничий центр «Олеся» на виготовлення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки площею 0,4 га на вул. Київська, 6.

В грудні 2021 року на будівельному паркані з’явився паспорт об’єкта – «магазин з приміщеннями громадського призначення»: малюнок був аналогічний макету торговельно-офісного центру з оглядовим майданчиком, який ще в жовтні 2017 року демонстрував головний архітектор Житомира Юрій Безбородов як пропозицію інвестора.

До цього, у 2013 році розгорівся конфлікт навколо будівництва на розі Київська – Театральна магазину «АТБ». У 2014 головний архітектор міста заявив, що товариство будує безлику коробку-ангар замість офісного центру на 7 поверхів. У серпні 2015 активісти презентували проєкт «Скверу героїв», який пропонували побудувати в Житомирі на місці скандального «АТБ», розроблений архітекторами та скульпторами. 13 квітня 2016 року громадські активісти та небайдужі житомиряни почали готувати майданчик під сквер на місці колишнього «АТБ» і збирали кошти. Ввечері 29 червня цього ж року на ділянці з’явилися чоловіки у військовій формі і поставили там залізний вагончик заявивши, що вони проти скверу, бо на цьому місці можуть побудувати будинок з квартирами для учасників АТО. Пізніше скандальну ділянку на Київській, 6 знову огородили зеленим парканом, який обнесли банерною сіткою із написами «Ми любимо Житомир! Житомир – це ми!», але згодом паркан зняли, а на вільній земельній ділянці паркувалися автівки. Щодо судових позовів, то 28 лютого 2014 року Корольовський районний суд постановив визнати незаконним та скасувати п. 2.5 рішення 17 сесії 21 скликання Житомирської міської ради від 26 лютого 1993 року про надання в користування ТВЦ «Олеся» земельної ділянки по вул. Київській, 6 у м. Житомирі площею 0,4 га. Представники ТВЦ «Олеся» оскаржили рішення суду першої інстанції і в липні 2017 апеляційний суд Житомирської області у справі щодо скандального будівництва АТБ ухвалив рішення на користь ТВЦ «Олеся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будівництво Театральна Київська Олеся забудова сквер 
Матеріали по темі