Місто

Скандальний інвестор пропонує звести на перехресті Київської і Театральної у Житомирі торгівельний центр з оглядовим майданчиком

24 October 2017, 12:55

Торгівельно-офісний центр з оглядовим майданчиком на перехресті Київської та Театральної бачить інвестор, який вже кілька років судиться з житомирянами за цей клаптик землі. Про це у коментарі Житомир.info повідомив головний архітектор міста Юрій Безбородов.

Передпроектну пропозицію щодо облаштування цього місця він 24 жовтня виклав на своїй сторінці у Facebook.

На запитання журналіста Житомир.info щодо ймовірності появи на тому місці ангару, як вже було раніше, Юрій Безбородов відповів: якщо контролювати, то все буде згідно з проектом.

«То вже питання до нас, до Департаменту містобудування та земельних відносин, авторського нагляду архітектора, автора проекту, та влади міста, якій ангар у центрі не потрібен. А сучасна архітектура з торгівельною функцією з оглядовим майданчиком на даху, я вважаю, що це буде на користь», – повідомив Безбородов.

За словами Безбородова, ніякого конкурсу не оголошували, бо це лише передпроектна пропозиція зі сторони інвестора. Але думку житомирян врахують – доля цієї ділянки обов’язково буде вирішуватися на громадських слуханнях.

«Була ініціатива жителів та активістів, щоб там не було ніякого торгівельного центру. Вони були у мене, висловлювали побажання щодо влаштування там скверу, фонтану та, навіть, пам’ятника, показували картинки. Але це ініціатива не затверджена. Я не дуже володію історією цього питання, але це той інвестор, з яким судяться, я так розумію, активісти. Там був дісйно ангар і це не можна порівнювати. Це якісно різні речі. Я вважаю, що ця пропозиція якісна. Ділянка наразі спірна, стоїть заморожена, скандальна. Але щось робити треба. Власник цієї ділянки він бачить там такий торгівельно-офісний центр. Але це треба обговорювати на громадських слуханнях, щоби почути, що думають городяни з цього приводу», – зазначив головний архітектор.

Як повідомляв Житомир.info, з квітня 2013 року громада Житомира виступає проти будівництва магазину в історичній частині міста. На початку червня цього року активісти знесли будівельний паркан, а представник забудовника говорив, що компанія готова йти на компроміс. В липні 2014 року на прес-конференції перший заступник мера Сергій Сухомлин повідомив, що скандальне будівництво може поновитися, адже Дніпропетровський суд скасував попереднє анулювання декларації на будівництво супермаркету. У вересні ситуація загострилася: біля управління містобудування та архітектури на вул.Щорса сталася бійка між атиківстами та представниками забудовника, через це міська влада скасували заплановані на 2 жовтня громадські слухання.10 жовтня на сесії Житомирської міськради депутати проголосували за повернення 0,4 гапо вул.Київська, 6 у власність міста. Після цього за два дні робочі і техніка компанії «Фаворит», яку за 1 гривню найняли житомиряни, розчистили майданчик в центрі міста від каркаса скандального маркету «АТБ». У січні 2015 року міськвиконком прийняв рішення про оголошення конкурсу на найкращий проект благоустрою ділянки за адресою вулиця Київська, 6: за три місяці на конкурс надійшло лише три проекти і строки проведення продовжили. У серпні 2015 активісти презентували проект «Скверу героїв», який пропонують побудувати в Житомирі на місці скандального АТБ, розроблений архітекторами та скульпторами.

22 березня 2016 року на сайті Житомирської міської ради була опублікована петиція щодо збору підписів за створення скверу героїв АТО та Небесної сотні на ділянці, де знесли «АТБ». 13 квітня 2016 року громадські активісти та небайдужі житомиряни почали готувати майданчик під сквер на місці колишнього «АТБ» і збирали кошти. Ввечері 29 червня на розі Київської-Театральної з’явилися чоловіки у військовій формі і поставили там залізний вагончик: вони проти скверу, бо на цьому місці можуть побудувати будинок з квартирами для учасників АТО. На розі вулиць Київська-Театральна 3 липня кілька десятків людей зібралися, щоб підтримати ідею створення на цьому місці скверу. 4 липня 2016 в прес-центрі міської ради активісти зустрічалися з мером Житомира – обговорювали долю земельної ділянки на розі Київської-Театральної. Пізніше скандальну ділянку на Київській, 6 знову огородили зеленим парканом. 28 лютого 2017 року житомиряни виграли суд по справі скандального будівництва «АТБ» на Київській, 6.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі