Здоров'я

​Карантинний рік в Житомирі у цифрах, фактах та спогадах

12 March 2021, 16:29

12 березня 2020 року жителі Житомирської області прокинулись в карантині, який триває вже рік. У нашій області був зафіксований другий в Україні випадок лабораторно підтвердженого діагнозу коронавірус і перша смерть від ускладнень COVID-19. За цей рік ми навчились правильно мити руки, носити маски, користуватись дезінфекторами, тримати дистанцію, працювати дистанційно, замовляти продукти онлайн і пристосовуватись до кольорових зон, карантину вихідного дня чи локдауну. На сайті Житомир.info за рік опубліковано понад 1 333 матеріалів про коронавірус і це ще далеко не кінець.

Житомир.info вирішив нагадати, з чого все починалось.

Китайці, перший карантин і “пекельний” березень

А починалося з китайців, які будували житомирську об'їзну і на початку лютого 2020 року повернулися з відпустки. 14 лютого робітники, які працювали разом з китайцями, були занепокоєні можливістю поширення коронавірусу. Наступного дня в Житомирській ОДА зібрали нараду й відправили китайців на карантин.

3 березня стало відомо, що в Україні зареєстрований перший випадок захворювання на COVID-19. Цього ж дня Житомир почав готуватися протидіяти коронавірусу: виділили кошти, підготували лікарню, дезінфікували громадський транспорт.

І влада вирішила працювати на випередження, 6 березня заборонили проведення масових, святкових, розважальних та спортивних заходів.

10 березня закупили перші тести на коронавірус. А мобільні групи спеціально створеного оперативного штабу, який очолив мер Сергій Сухомлин, перевіряли як комунальні підприємства у Житомирі протидіють поширенню вірусних інфекцій.

А 11 березня в Україні ввели карантин на три тижні через коронавірус. На позачергове засідання зібрався житомирський виконком і вирішив з 12 березня по 3 квітня призупинили навчальний процес у загальноосвітніх та дошкільних закладах і ввели перші обмеження в роботі розважальних закладів, закладів громадського харчування, кінотеатрів, театрів та ін.

Розпорядження про карантин на три тижні в усіх закладах освіти області підписав і голова ОДА Віталій Бунечко.

Михайлівська в перший день карантину 12 березня 2020 року

Наступного дня у Житомирській області зафіксували перший випадок інфікування COVID-19 - захворіла жінка з Радомишля і там ввели надзвичайний стан. Лікарню та родину жінки охороняла поліція. У Радомишлі через коронавірус закрили ринки, обмежили рух транспорту і встановили пропускний режим на в’їзді і виїзді з міста.

13 березня жінка померла і це був перший летальний випадок в Україні та області, спричинений ускладненнями коронавірусу.

17 березня ОДА просила Раду нацбезпеки ввести надзвичайний стан на території Житомирської області.

Цього ж дня у Житомирі закрили всі заклади, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС, заборонили мітинги й богослужіння.

З 18 березня по 3 квітня на усій території України заборонили регулярні та нерегулярні перевезення, це стосувалося приміського, міжміського, міжобласного сполучення, а також перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах. А за проїзд без маски вирішили штрафувати.

19 березня мер повідомив про перший лабораторно підтверджений випадок захворювання коронавірусом COVID-19 у Житомирі: 49-річний чоловік повернувся з відпочинку в Австрії. 21 березня поліція відкрила проти нього кримінальне провадження, бо нібито приховав інформацію про туристичну групу.

А тим часом житомирські медики відправлялися до Києва, щоб забрати житомирян, які поверталися з-за кордону до України. У місті вже підготували готель для обсервації тих, хто приїжджає з-за кордону і не може самоізолюватися вдома.

З Китаю в область доставили 1,8 тисячі лабораторних тестів, експрес-тести, маски та захисні костюми.

25 березня в Україні оголосили надзвичайну ситуацію на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року.

Станом на 28 березня 2020 року в Україні було підтверджено вже 311 випадків COVID-19, в тому числі 8 летальних, 5 людей одужали. В Житомирській області - п’ять підтверджених випадків і один летальний.

Нові обмеження, спецперепустки в транспорті та заборона гуляти в парках

Карантин змусив підприємців оперативно підлаштовуватися під вимоги ситуації. Бізнес перейшов на дистанційну роботу.

В області визначили 12 лікарень для прийому пацієнтів з COVID-19, а МОЗ оновило стандарти надання меддопомоги хворим на COVID-19: госпіталізуватимуть лише людей у середньому й тяжкому стані та з груп ризику.

Великдень вирішили зустрічати онлайн: у церквах забезпечать трансляції служб, а паски продаватимуть вже освяченими. Також ввели обмеження на відвідування кладовищ у поминальні дні.

А Уряд посилив карантинні заходи: обов’язкові маски, закрили парки та дитячі майданчики, більше двох - не збиратися.

На виконкомі вирішують, що з 6 квітня транспорт у Житомирі перевозитиме лише пасажирів зі спеціальними перепустками.

Бізнесмени та благодійники продовжували допомагати медикам та лікарням.

А жителі області готувались святкувати Вербну неділю та Великдень попри карантинні обмеження.

У квітні кількість нових випадків зростала, медзаклади отримували гуманітарну допомогу, уряд послаблював карантин для деяких громадян віком 60+, міський голова, адміністрація ринків та орендарі підписали меморандум і домовились про зменшення орендної плати, церкви продовжували богослужіння, хоч влада і заборонила відвідувати й навіть підходити до храмів на Великдень.

Маски та антисептики вже стали нормою для кожного.

Карантин продовжили до 11 травня та розробили п’ять етапів виходу з обмежень, а Національна служба здоров’я вирішила платити за лікування пацієнтів з COVID-19.


30 квітня в Україні вже було понад 10 тисяч людей, хворих на коронавірус, а в області захворіли 374 жителі.

Травень - готуємось до виходу

У травні карантин знову продовжили до 22 травня і запровадили перший етап послаблень. У Житомирі теж почали готуватись до виходу з карантину. З 1 травня дозволили працювати перукарням та продуктовим ринкам, але з певними умовами.

У Житомирській обласній лікарні відкрили нову лабораторію для тестування на COVID-19. А в місті запланували закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування.

З 12 травня у Житомирі запрацювали літні майданчики кав’ярень, кафе та ресторанів. Школярі продовжували вчитись дистанційно, а в школах шукали альтернативу останнім дзвоникам. Також готувались до відкриття дитячих садочків: запустити електронну форму реєстрації.

19 травня прем’єр-міністр Шмигаль пообіцяв відновити рух приміського транспорту з 22 травня, роботу дитсадків - з 25 травня, а міжобласні перевезення – з 1 червня. Влада Житомира вирішила відкрити садочки з 27 травня.

З 22 травня в Україні почався «адаптивний» карантин й відстеження епідситуації за трьома ознаками.

31 травня в Україні було вже майже 24 тисячі інфікованих COVID-19, померли 708 пацієнтів, в області захворіли 739.

Червень-серпень: літня light-версія

З 1 червня в рамках послаблення карантину в Україні відновили міжобласні пасажирські перевезення. Уряд з 5 червня послабив карантинні обмеження і запустив авіаційне сполучення. Постановою від 3 червня 2020 року Кабінет міністрів дозволив проведення релігійних заходів за умови дотриманням дистанції, а з 5 червня заклади харчування змогли приймати відвідувачів у приміщеннях. Абітурієнти складали ЗНО з довідками, температурним скринінгом та в масках. 17 червня на черговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради затвердили тарифи на платні медичні послуги в лікарнях №1 та №2, а також у дитячій лікарні, зокрема і на тести для виявлення коронавірусу COVID-19.

Наприкінці червня в Україні було вже лабораторно підтверджено 44,3 тис. інфікувань і 1159 померли. В області - 1404 і 29 осіб померли.

З 1 липня в Житомирі відкрили амбулаторії, поліклініки та розважальні центри, які працювали до 22:00, також запрацювали кінотеатри, які були закриті на карантин з 12 березня.

А в житомирській комунальній поліклініці з 15 липня запрацювала лабораторія для тестування на COVID-19.

«Укрзалізниця» послабила карантин: з 16 липня продавали 100% місць у поїздах, які відправляються з Києва.

22 липня адаптивний карантин продовжили до кінця літа.

Для області розподілили 12 мільйонів субвенції на доплати медикам, які лікують від коронавірусу.

31 липня в Україні кількість виявлених випадків COVID-19 наблизилася до 70 тисяч. В області - 1850 випадків.

З 1 серпня залежно від епідеміологічної ситуації всі регіони поділили на 4 зони: зелену, жовту, помаранчеву і червону за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

У Житомирі з 1 серпня скасували спецперепустки в транспорті.

Та зафіксували перший летальний випадок серед медиків, інфікованих COVID-19: помер лікар Центру екстреної меддопомоги.

26 серпня в Україні продовжили адаптивний карантин ще на два місяці.

Станом на ранок 31 серпня, в Україні зафіксовано 2141 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19, у Житомирській області 3304.

Виборчо-карантинна осінь

1 вересня діти пішли до школи. Перед початком навчального року тести на коронавірус здавали всі працівники їдалень та медики, а вчителі – за бажанням. За менш ніж місяць у Житомирській області 48 працівників закладів освіти захворіли на коронавірус, 12 шкіл закрили на карантин.

Наприкінці вересня у Житомирській області захворюваність на COVID-19 перевищила середню по Україні, у лікарнях знаходились 337 пацієнтів.

Лікарня №2 у Житомирі почала приймати на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом.

30 вересня в Україні 208 959 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, в області - 5923 випадки коронавірусної хвороби.

А кандидати активно готувались до місцевих виборів.

На початку жовтня область продовжувала “лідирувати” за кількістю нових випадків коронавірусу.

Через велику кількість хворих на коронавірус посадовців Житомирська ОДА перейшла в онлайн-режим роботи.

У середині жовтня Житомирська область знаходилась у зоні активного спалаху коронавірусу, фахівці прогнозували погіршення ситуації. Комісія ТЕБ та НС погодила заборони, які почали діяти у «червоних» зонах Житомирської області з 19 жовтня.

В Україні продовжили адаптивний карантин до кінця року і запровадили нові обмеження щодо проведення масових заходів.

Уряд дав завдання очільникам обласних державних адміністрацій забезпечити лікарняні ліжка киснем на 80%.

Попри карантин місцеві вибори таки відбулися. 25 жовтня у день голосування на дільниці у виборців перевіряли температуру тіла, а також повинні були пускати обмежену кількість людей одночасно.

В кінці жовтня в області було вже 14 257 випадків коронавірусу.

З листопада вся Житомирська область потрапила до червоної зони. У Житомирі в школах навчалися лише 1-4 класи, інші – дистанційно, садочки, кафе та ринки не закривали.

8 листопада через значне зростання темпів розповсюдження COVID-19 Міністерство охорони здоров’я анонсувало карантин вихідного дня.

Станом на 9 листопада у Житомирській області 19 лікарень надавали допомогу хворим на коронавірус, 8 були переповнені пацієнтами.

З 14 листопада в Україні на три тижні вводять «карантин вихідного дня»: мають працювати лише продуктові магазини, аптеки та АЗС. Житомирські підприємці вважали таке рішення незаконним.

Через 8 місяців карантину стало відомо, як у Житомирі хоронять померлих від коронавірусу.

В Україні з 21 листопада почали штрафувати громадян за відсутність маски у транспорті чи громадських спорудах.

30 листопада у Житомирській області було лабораторно підтверджено вже 29 911 випадків коронавірусної хвороби.

Локдаун…

2 грудня Кабмін повідомив, що «карантин вихідного дня» продовжувати не будуть, на всій території України діють обмеження «помаранчевої» зони, а Уряд шукає найбільш збалансоване рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень.

14 грудня оприлюднили постанову Кабінету міністрів з обмеженнями карантину «зимових канікул» і вирішили, що локдаун в Україні буде з 8 по 24 січня: залишили майже всі заборони «карантину вихідного дня», в навчальних закладах – канікули.

В Уряді заговорили про вакцинацію від коронавірусу.

В останній день 2020 року в області було 39 202 випадки COVID-19.

З 8 січня в Україні почав діяти «‎карантин зимових канікул». З 14 січня 2021 року набув чинності прийнятий в грудні закон про штрафи для бізнесу, установ та організацій за відсутність масок у клієнтів і персоналу. А після закінчення локдауну Уряд запланував повернутися до адаптивного карантину з «кольоровими» зонами.

21 січня директора департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА Миколу Суслика затримали на хабарі. Служба безпеки України повідомила, що Миколу Суслика затримали за вимагання «відкатів» з коштів, виділених на протидію пандемії COVID-19. Вимагав 123 тис. грн.

Наприкінці січня область знову опинилась серед лідерів за кількістю нових випадків COVID-19. А в Україні інфікованих було вже понад мільйон.

Уряд вирішив з 22 лютого знову запровадити в Україні карантинні обмеження з «кольоровими» зонами.

24 лютого до Житомира привезли першу партію вакцини від коронавірусу і провакцинували перших медпрацівників.

В області різко збільшилась кількість хворих на коронавірус і Державна комісія ТЕБ та НС з 3 березня відправила Житомирську область в червону зону. Цього ж дня підприємці вийшли на мітинг.

З 12 березня в Житомирській області заборонили роботу громадського транспорту.

Станом на ранок 12 березня Житомирська область стала абсолютним лідером за кількістю нових випадків коронавірусу: за добу підтвердили 1310.

І нам всім треба бути готовими до найбільш непередбачуваних рішень.

Яким були пів року карантину, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин коронавірус локдаун зони  
Матеріали по темі